Vattenfall under bron över Kalixälven

Bron på bilden i det här inlägget är en av många broar som spänner den mäktiga Kalixälven. Vattenfallet som rinner under bron har en fallhöjd på 9 meter och ställer du dig uppe på bron bjuds du på ett imponerande skådespel. Strax efter att jag tog bilden gick jag över bron för att ta mig över till den andra sidan älven. Där stod jag helt plötsligt öga mot öga med en av de största renarna jag har sett.

Turligt nog var renen förmodligen räddare för mig än jag för den men helt säker kan jag inte vara, efter ett par sekunders stirrande på mig gjorde renen helt om och galloperade guppandes iväg längs med bilvägen för att så småningom vika av in mot den lappländska vildmarken igen.

Kalixälven är en nationalälv och är en av Sveriges oreglerade älvar. Från Kebnekaisemassivet vid Kiruna flyter den 43 mil genom landet för att till sist mynna ut i Bottniska viken. Naturen längs med älven kan inte beskrivas på något annat sätt än riktig lappländsk vildmark. Naturen i och omkring Jockfall blev snabbt en av mina favoriter under vår resa genom Sverige i somras.

Läs mer: Från renar till vattenfall

Bilden är en av många som jag fotografera runtomkring vattenfallet och närmare vattnet än så här vågade jag mig inte. Varje sekund forsar enorma mängder vatten förbi och tar man ett snedsteg här blir man förmodligen både blöt och mörbultad. Till höger i bild hittar man Kalixälvens enda laxtrappa där tusentals passerar varje år förbi det brusande fallet.

Exponera för högdagrarna

Bilden består av två exponeringar. Jag fotograferade totalt 3 exponeringar där jag exponerade för högdagrarna. Till min hjälp i bildbehandlingen hade jag en +2EV och en -2EV exponering att plocka detaljer ifrån men det räckte gott och väl med normalexponeringar tillsammans med den ljusare exponeringen för att få fram alla små detaljer både i himlen samt i de rödaktiga klipporna intill vattnet.

Vatten under bron över Kalixälven - Ludwig Sörmlind
Vatten under bron över Kalixälven – Ludwig Sörmlind

Utsikten över ett vattenfall

Jockfall är en liten plats där få människor håller till. 2010 bodde här 53 personer. Andelen fiskare, jägare och helt vanliga människor som gärna befinner sig i naturen är desto fler. Jag delade de hala klipporna med ett flertal fiskare men de hade alla valt att försöka lura storlaxen lite längre nedströms. Jag passade också på att ta ett par bilder uppifrån bron. Även denna bild består av 2 exponeringar. För att få till de vackra solstrålarna fotograferade jag med en så liten slutare som möjligt.

Läs mer: Den enda laxtrappan i Kalixälven

Foto och bildbehandling med flera exponeringar

Nästan alla färdigredigarade bilder i den här fotobloggen består av 2 eller flera exponeringar. Är du nyfken på varför och vill veta mer om HDR kan du läsa mer på följande länk:

Läs mer: HDR Guide på Svenska