Vatten och eld i Urshult

Vatten och eld väcker reptilhjärnan i mig. Jag har spenderat mer timmar än vad jag vågar erkänna framför olika sjöar och vattendrag under mitt snart 40-åriga liv. Allt som oftast med ett fiskspö i handen. Det är nästan som om ett obeskrivligt lugn lägger sig över mig och jag kan med lätthet slå ihjäl både en och två timmar nästan utan att märka det.

Vid samma tidpunkt och på nästan samma plats som jag fotograferade bilden på de varmt orange-lysande ormbunkarna i ett tidigare inlägget hittade jag till slut fram vid en sjö där jag aldrig tidigare hade satt min fot.

Vatten och eld

Ett par fiskespön laddade med varsin spinnare stod lutade mot en bryggkant och på en lina fastspänd mellan två träd hängde ett par badbyxor på tork.

Det svagt duggande regnet hade svårt att bestämma sig för om det skulle förvandlas till ett ordentligt sommarregn eller om det skulle upphöra helt. När jag knäppte av bilden i inlägget var det turligt nog ett litet uppehåll och jag behövde inte dröja många minuter innan vattenytan så småninom lade sig vackert blå och spegelblank.

Spegelblank vattenyta - Ludwig Sörmlind
Spegelblank vattenyta. Små, tunna dimslöjor börjar bildas strax ovanför vattenytan.

Närmast land intill den lilla ön började små tunna slöjor av dimma bildas strax ovanför vattenytan och vattenytan bröts lite då och då av vakande fiskar.

Två exponeringar

Bilden består av två exponeringar där himlen och de ljusa partierna kommer från en exponering och de mörkaste skuggorna plockades in från en ljusare exponering.

Spegelblank sjö utanför Urshult - Ludwig Sörmlind
Spegelblank sjö utanför Urshult.

Vill du veta mer om fotografering och bildbehandling med flera exponeringar? HDR Guide på Svenska.

Relaterat innehåll

4 tankar på “Vatten och eld i Urshult”

  1. Härliga bilder, Ludwig! ???? Den översta bilden är helt fantastisk!
    Jag har aldrig fattat det där med antalet exponeringar, jag tar alltid tre, men jag redigerar dem i Lightroom, du använder Photoshop. Men fotona blir så himla mycket bättre när jag fotar med tre exponeringar, hela fotot blir skarpt, och du kan se detaljer ”långt i väg” när du förstorar det.

    • Antalet exponeringar är inte så noga så länge man ser till att ingenting blir utträtt eller igensotat. Det kan räcka med 2,3 eller 1 st men ibland kan du behöva många fler under extrema förhållanden. :)

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: