Vardagsmotiv och djupinlärning

Motiv finns överallt omkring oss. Jag har genom åren insett att jag förmodligen missar ganska många motiv och då särskilt i vardagen. Ju fler bilder jag tar, och ju bättre fotograf jag hoppas att jag blir desto lättare blir det att hitta bilder och motiv.

Tyvärr räcker det inte att bara hitta ett motiv, man måste förvalta det också. Jag har en kameraväska där min kamera alltid ligger fulladdad och försedd med ett tomt, fräsch minneskort och den här väskan bär jag med mig allt som oftast men långt ifrån alltid.

Läs mer: I kameraväskan hos en landskapsfotograf

Om jag bara ska gå ut en sväng med hundarna, eller gå ut och hämta in posten från brevlådan borta vid tomtgränsen tar jag av förståeliga själv sällan med mig min kameraväska. Men om jag däremot ska ta ett varv inne i vackra Karlshamn eller om jag får för mig att gå en promenad längs med Mörrumsån får både kamera och väska följa med.

Kameran i allas fickor

Vad de flesta använder oss utav idag är en mobiltelefon. De allra flesta av dessa mobiltelefoner är såkallade smartphones och dessa är väldigt ofta utrustade med ganska kompetenta kameror.

Själv använder jag en Moto G5 Plus och den hittar man oftast i min vänstra byxficka. Med hjälp av min smartphone övar jag mig ofta att hitta nya vinklar och motiv. Min tanke med det här att jag för varje nytt försök att hitta en ny bild tränar mitt bildseende en smula. Ju mer jag tränar upp mitt bildseende desto lättare blir det för mig att hitta ytterligare nya motiv och så här fortsätter det sen.

Flagor av färg på byggskiva - Ludwig Sörmlind

Upprepning och djupinlärning

I likhet med när man lär sig köra bil hoppas jag att det här beteendet kommer leda till någon form av djupinlärning. Jag vill inte bara kunna hitta motiv i min vardag när jag försöker, jag vill att det här ska sitta i min ryggmärg.

Bilden i inlägget är en bild tagen med ovan nämnda smartphone. Den lossnande färgflagan hittar man på någon slags byggskiva på min tomt och jag gillar verkligen den här bilden. Den betyder ingenting och har inte heller någon särskild mening. Motivet råkade bara vara där jag befann mig och med mig hade jag något att fånga det med.

Faktum är att jag gillade motivet så pass mycket att jag laddade upp det på mitt galleri hos Printler där det kommer ligga under en ganska begränsad. Passa på att besöka både mitt och andras galleri nu innan jul om du är på jakt efter verkligt unika fotojulklappar.

Hur gör du för att hitta motiv att avbilda? Kommer det sig av sig själv eller måste du klura och noga planera dina fotografiska utflyktar?

Relaterat innehåll

%d bloggare gillar detta: