Vardagsmotiv och djupinlärning

Motiv finns överallt omkring oss. Jag har genom åren insett att jag förmodligen missar ganska många motiv och då särskilt i vardagen. Ju fler bilder jag tar, och ju bättre fotograf jag hoppas att jag blir desto lättare blir det att hitta bilder och motiv.

Tyvärr räcker det inte att bara hitta ett motiv, man måste förvalta det också. Jag har en kameraväska där min kamera alltid ligger fulladdad och försedd med ett tomt, fräsch minneskort och den här väskan bär jag med mig allt som oftast men långt ifrån alltid.

Läs mer: I kameraväskan hos en landskapsfotograf

Om jag bara ska gå ut en sväng med hundarna, eller gå ut och hämta in posten från brevlådan borta vid tomtgränsen tar jag av förståeliga själv sällan med mig min kameraväska. Men om jag däremot ska ta ett varv inne i vackra Karlshamn eller om jag får för mig att gå en promenad längs med Mörrumsån får både kamera och väska följa med.

Kameran i allas fickor

Vad de flesta använder oss utav idag är en mobiltelefon. De allra flesta av dessa mobiltelefoner är såkallade smartphones och dessa är väldigt ofta utrustade med ganska kompetenta kameror.

Själv använder jag en Moto G5 Plus och den hittar man oftast i min vänstra byxficka. Med hjälp av min smartphone övar jag mig ofta att hitta nya vinklar och motiv. Min tanke med det här att jag för varje nytt försök att hitta en ny bild tränar mitt bildseende en smula. Ju mer jag tränar upp mitt bildseende desto lättare blir det för mig att hitta ytterligare nya motiv och så här fortsätter det sen.

Flagor av färg på byggskiva - Ludwig Sörmlind

Upprepning och djupinlärning

I likhet med när man lär sig köra bil hoppas jag att det här beteendet kommer leda till någon form av djupinlärning. Jag vill inte bara kunna hitta motiv i min vardag när jag försöker, jag vill att det här ska sitta i min ryggmärg.

Bilden i inlägget är en bild tagen med ovan nämnda smartphone. Den lossnande färgflagan hittar man på någon slags byggskiva på min tomt och jag gillar verkligen den här bilden. Den betyder ingenting och har inte heller någon särskild mening. Motivet råkade bara vara där jag befann mig och med mig hade jag något att fånga det med.

Faktum är att jag gillade motivet så pass mycket att jag laddade upp det på mitt galleri hos Printler där det kommer ligga under en ganska begränsad. Passa på att besöka både mitt och andras galleri nu innan jul om du är på jakt efter verkligt unika fotojulklappar.

Hur gör du för att hitta motiv att avbilda? Kommer det sig av sig själv eller måste du klura och noga planera dina fotografiska utflyktar?

Relaterat innehåll

6 tankar på “Vardagsmotiv och djupinlärning”

  1. Denna färgflagan, eller en rostig spik på en lagårdsvägg, en mögelfläck som brer ut sig på en limpa bröd. Visst kan ett foto förvända vår syn så att vi plötsligt ser med nya ögon. Det är väl en av fotokonstens möjligheter, att synliggöra det vi annars helt enkelt inte ser.
    Ellington

  2. Det är verkligen en vacker bild. Hemmablind blir man ofta, men för mig har det blivit en nödvändighet att se det jag har nära mig de dagar jag bara orkar varvet runt huset.

  3. Härligt motiv och foto! 😊Jag har inte öga för sådant. Jag följer en blogg där fotografen tar bilder på stenar, stranden, ja allt möjligt, och det blir som vacker konst. Jag har försökt att leta sådana detaljer på stenbrotten jag besökt, och andra ställen med, men hittar aldrig något. Antingen måste man vara född med en viss talang för sådant, eller jobba hårt för det. Gatufotograferingen vi var på i söndags, jag var först helt ställd, såg absolut ingenting att fotografera bland tusentals människor, förrän Sten, kursledaren inspirerade mig med några enkla ord. Men det är ändå inget ma lär sig över natten. Åke har känsla för att fota människor. et är svårt att vara en mångsidig fotograf och jag tror inte många klarar av det, utan specialiserar sig på något område de tycker om. Kvinnan som har bloggen jag berättade om, sa att hon skulle kunna gå i timmar i det stora stenbrottet i Vånga och fota oändligt med motiv, som jag inte såg ett enda av, jag såg bara helheten. 😂😂😂

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: