Båtvraket i Valjeviken

Ett vackert båtvrak står ensamt och övergivet längs med en liten stenpir i vackra Valjeviken utanför Sölvesborg. Hur det har kommit dit och varför det står kvar där hittar jag inte särskilt mycket information om. En fotograferande vän tipsade mig om vraket via Instagram och efter lite sökande på nätet trodde jag mig ha hittat platsen där båten stod.

Fotobloggarna.se hittade jag fler bilder från båten tagna för bara ett par månader sedan och jag passade på att fråga en av fotograferna bakom sidan om en vägbeskrivning. Han svarade väldigt snabbt och nu var min nyfikenhet väckt – det fanns inget annat att göra än att bege sig iväg.

Vägbeskrivningen jag fick visade sig stämma väldigt bra och båtvraket syntes bra redan från bilen. Jag parkerade vid Valje Herrgård och sprang igenom ett par hagar för att till sist komma fram till stenpiren och båtvraket.

Solnedgången närmade sig och jag tog mig ut på piren för att försöka få till en så bra komposition som möjligt. Tack vare ett ND-filter fick jag upp slutartiden till 6 sekunder. Detta räckte inte riktigt till för att få till den mjuka känslan på vattnet och jag bestämde mig för att använda mig utav flera exponeringar och sedan lägga samman dessa i Photoshop. Du kan läsa mer om hur och varför jag gör på det viset i inlägget Långa slutartider utan brus.

Videon nedan visar hur bildbehandlingen gick till från start till färdig bild uppsnabbat 5 ggr.

Långa slutartider

Långa slutartider i kombination med molnighet och rörligt vatten ger ofta väldigt vackra bilder med en drömlik känsla som jag märker att mer och mer och strävar efter. Här är alla bilder som jag fick med mig hem från utflykten till båtvraket.

Vet du mer?

Har du också tagit bilder av båtvraket utanför Sölvesborg eller vet du mer om själva båten och varför det ligger där? Dela gärna med dig i kommentarerna.

Vill du veta hur du hittar till båtvraket kan du se ganska exakt var fotot är taget på kartan nedan.

Fotokonst i vardagsrummet

Missa inte chansen att köpa en exklusiv tavla att hänga upp i vardagsrummet eller på kontoret. Skynda dig, de finns endast i 10 exemplar. Tavlan köper du snabbt och smidigt via Printler.se.

6 tankar på “Båtvraket i Valjeviken

  1. Snyggt jobb och snygg bild, kul att se ditt arbetsflöde även o jag inte riktigt hängde med allt du gjorde i PS, har du provat att använda radiell oskärpa istället för att lägga ihop flera bilder? Hoppas på mer filmer i framtiden :)

  2. Underbara bilder! :) Hur många fotografier använder du till bilden? Jag vet en kille som berättade för mig när han såg att jag fotat båten att den legat där i flera år, den ser ju rätt hyfsad ut för att vara ett vrak.

  3. Jag provar hela tiden olika sätt, just radiell oskärpa har jag inte provat. Tanken med att använda flera bilder är att ”släta ut” allt som skiljer sig mellan de olika bilderna som moln, vågor, svanar och annat otyg samtidigt som de stationära partierna håller sig skarpa och brusfria. Det finns lite mer att läsaom just den här metoden i inlägget ”Långa slutartider utan brus”.

    Jag har ett par fler videor från andra bilder på min Youtube kanal och jag fyller på så ofta jag har tid, lust och ork. :)

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: