Väderberoende fotografering

Väder är ett sådant samtalsämne som man aldrig tröttnar på. Oavsett vem du pratar med och när du gör det så kan jag nästan lova att denna någon har något att säga om vädret. Jag är precis likadan. Det här blogginlägget kommer till största del handla om vädret även det.

Jag är inte så mycket för kallprat men oavsett vad jag tycker och tänker om just vädret så kan jag inte komma ifrån att det påverkar mig och mitt fotograferande oerhört. Landskapsbilder är det jag sysselsätter mig med 9 fall av 10 gånger jag håller i kameran och då är vädret min bästa vän – eller värsta fiende.

In the cold we wait, in the rain we hope – Landscape Photographers everywhere

Men det är just det ombytliga vädret som gör det hela så charmigt. Väderleksrapporter i all ära men många är gångerna som jag har planerat en fotorunta baserat på väderleksrapporter bara för att helt bli snuvad på eventuellt bra väder, vackra solnedgångar eller ilsket piskande hav.

Planera eller inte

När det kommer till fotoutflykter planerar jag väldigt sällan, så länge jag inte har ett uppdrag av någon sort. Istället ser jag alltid till att jag har en laddad kamera redo i kameraväskan med minst ett fulladdat extrabatteri och ett extra formaterat minneskort. Får jag för mig att kasta mig ut och jaga antingen en soluppgång eller nedgång vet jag att det är bara att riva med sig väskan i farten och hoppa in i bilen.

Precis så kom den här bilden till.

Solnedgång med luminansmasker - Ludwig Sörmlind
Vacker solnedgång från Tjurkö sommaren 2016

Veckorna innan hade jag ett ärende ut till Tjurkö och den gången var det inte fotorelaterat, jag lade platsen på minnet och en sensommarkväll frågade jag min vackra fru om hon inte skulle kunna tänka sig en fika i solnedgången ute i skärgården. Det kunde hon och vi kom fram precis lagom till solen gick ner.

Luminansmasker

För den tekniskt intresserade består bilden av tre olika exponeringar, digitalt blandade med hjälp av luminansmasker i Photoshop.

Vill du se fler bilder från samma fototillfälle kan du klicka dig vidare på länken nedanför.

Mina 5 bästa höstbilder från Blekinge

3 tankar på “Väderberoende fotografering

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: