Urban Exploration i Fridafors

Uppdaterad 23 september, 2016

Det finns människor som drivs av att färdas där tanken är att man inte ska färdas. Ett avspärrat område ser dom som en slags inbjudan. De varken förstör eller skitar ner – de är på upptäcksfärd. Fenomenet kallas för Urban Exploration.

Se bilder från mitt senaste besök i Fridafors. 8 bilder från övergivna Fridafors pappersbruk.

Gamla fabriker, övergivna byggnader och militära anläggningar är exempel på platser där du kan råka ut för en urban explorer. Jag gillar tanken då en del av tanken bakom det hela är att man ska lämna platsen orörd av hänsyn till byggnadens/platsens ägare och till framtida besökare.

Jag och frun drog iväg på ett litet äventyr i mellandagarna och genom ett par kringelkrokiga omvägar hamnade vi så småningom i Fridafors. Det gamla bruket här står och förfaller och då både dörrar och fönster står på trekvart bestämde vi oss för att kliva in. Läs vidare för att se alla bilder från vår lilla expedition.

Enter Here

Tidigare har jag varit här och fiskat men några längre expeditioner i själva byggnaderna har jag inte vågat mig på innan. Denna gång hade jag både kamera och stativ med mig så jag passade på att knäppa av ett par bilder både inne i en av byggnaderna och i de omedelbara omgivningarna.

Det här räknas väl knappast som urban exploration men det är inte utan att det känns lite spännande när man smyger runt bland krossat glas och sedan länge tömda flaskor. Det här är inte ett ställe där man vill ramla och skrapa upp kinden.

Fridafors

Fridafors Bruk

När kylan börjat bita ordentligt i fingrar och kinder begav vi oss av hemåt men inte utan att vi passade på att kika oss runt lite och fann ett par andra byggnader som nästan bad om att bli utforskade. Det får dock bli till nästa gång och det får helst bli något varmare.

Om du blir sugen på att åka hit och titta så hittar du en karta nedan. Bilderna ovan kommer med lite tur upp på Google Maps vad det lider. Vill du se mer bilder från tiden på det begav sig och bruket var i bruk (höhö!) kan du läsa mer på Fridafors.se

På återseende. Det börjar närma sig nyårsafton och med det kommer de tillhörande fyrverkerierna. Jag har aldrig lyckats fånga något fyrverkeri på bild men det kanske det blir ändring på det här året. Har ni några tips som man bör tänka på?

Dela:

Tack för att du kommenterar!