Truckar i Karlshamn

Överallt i Karlshamn stöter man på truckar i varierande storlekar. Allt från små ledstaplare inne på Citygross till gigantiska motvikstruckar som lyfter allt från ryska gasrör nere i hamnen till helt vanligt pallgods på någon av alla industrier som man hittar runt om i vår lilla stad.

Motviktstrucken som får agera huvidmotiv i det här inlägget har jag åkt förbi många gånger utan att ha en tanke på att fotografera den. Men för ett par månader sedan befann jag mig i Väggahamnen tillsammans med min kamera och ovan nämnda truck.

Läs mer: Väggahamnen – Mer än bara en toalett

Jag fick syn på den precis när jag skulle åka därifrån efter att ha vandrat omkring i området där för övrigt det vackra fartyget Edit låg för kaj och väntade på nästa sjötur.

Genom bilens sidoruta tog jag den här bilden av en synnerligen välanvänd truck. Fordon av det här slaget är byggda för att användas och det gör slitaget vackert i mina ögon. Truck nummer två i inlägget är även det i ett skick av klädsamt slitage.

Truck i Karlshamn - Ludwig Sörmlind
En välanvänd truck utanför ett byggnad nere i Väggahamnen.

Truck nummer två snubblade jag över nere i Trensum ungefär vid samma tidpunkt som jag fotograferade den första trucken. Jag hade inte för avsikt att köra dit och jag hade absolut ingen tanke på att vid den lilla bryggan skulle stå en truck mer eller mindre permanent parkerad. Men det gjorde det och jag hade min kamera med mig.

Truck i Trensum - Ludwig Sörmlind
En väderbiten truck intill en lastbrygga i vackra Trensum.

Ibland uppenbarar sig motiven mitt framför näsan på en och då gäller det att vara beredd. Gamla slitna truckar kan även dom bjuda på visuell njutning och jag blir lite varm inombords när jag ser maskiner och utrustning som verkligen används. Funktion går ofta före form och här syns det verkligen att de här truckarna används till exakt det de är tänkta för.

Bildinformation

Truck nummer ett är fotograferad med 1 exponering. Det jämna ljuset och det faktum att jag satt i förarsätet med kameran i händerna fick mig att göra bedömningen att några extra exponeringar snarare skulle stjälpa istället för att hjälpa i bildbehandlingsskedet.

Truck nummer två fotograferade jag med hjälp av stativ i ett vackert motljus. Här använde jag mig av 2 exponeringar för att kunna rädda tillbaka lite av den ljusa utfrätta himlen.

Läs mer: Fotografera och bildbehandla med flera exponeringar – HDR Guide

Relaterat innehåll