Timelapse med Magic Lantern

Timelapse är något som jag finner väldigt intressant och jag har provat tekniken lite här och där för att se vad det hela egentligen handlar om. Jag är som bekant också ett stort fan av programvaran Magic Lantern som jag har installerat på samtliga kameror i hushållet.

Tanken med timelapse är att man tar ett flertal foton med en bestämd tidsrymd mellan varje bild och så upprepar man detta till man har tagit så många bilder som situationen kräver.

Läs mer: Magic Lantern – Mer funktioner till din Canon systemkamera utan kostnad

Timelapse på vägen hem

Fredagen kom och gick och när arbetsdagen var slut kastade jag mig in i bilen och tog en liten omväg på väg hem. En bra timelapse innebär mycket rörelse inbillar jag mig och framförallt moln gör sig väldigt bra i formatet. Några vidare moln att fästa blicken på hittade jag inte på himlen så jag begav mig till Mörrums Station i förhoppningen att fånga ett par tåg eller tre under den dryga timmen jag planerade att vara där.

Jag hade inte förberett mig tillräckligt noga så det metodiken fick bli trial and error. Jag chansade vilt på kamerainställningarna och fick ändra på rattarna och reglagen ett flertal gånger innan jag fick till något som jag kände mig nöjd med.

Timelapse i jämnt ljus handlar egentligen bara om att ta tillräckligt många bilder med tillräckligt lång slutartid för att få till mjuka övergångar mellan exponeringarna. Nu ville jag testa hur man ska gå till väga genom en solnedgång.

Lamporna på Mörrum Station tänds nämligen först efter att solen har passerat horisonten och där jag hade valt att placera mig skulle lamporna på perrongen lysa upp perrongen väldigt väl efter mörkrets inbrott.

Svåra ljusförhållanden

Min timelapse skulle alltså sträcka sig från kvällsljus, till solnedgång för att sluta i gatubelysning. Jag valde ett intervall på 10 sekunder och en maximal slutartid på 4 sekunder. Jag aktiverade Magic Lanterns automatiska ETTR-läge (vad detta är kommer behandlas i ett framtida blogginlägg) tillsammans med Post Deflicker-modulen.

Den färdiga timelapse-filmen blev bara ett par sekunder lång och du hittar den på min Instagram. Tyvärr fick jag med en hel del flimmer som jag fick rätta till manuellt i Lightroom men jag lärde mig mycket som jag kan ta med mig nästa gång jag provar att fota en timelapse-sekvens.

Bilden i det här inlägget är plockad från timelapse-sekvensen och visar ett av de många tågen som passerar Mörrum varje dag. Exponeringstiden är 4 sekunder vilket gör att tåget ser ut att flyga förbi perrongen på sin vidare färd genom landet. I själva verket har det precis smygit ut från perrongen samtidigt som det väntade på att släppa förbi ett mötande tåg.

Platsen där fotot är tagen hittar du precis som vanligt på kartan längst ner i inlägget. Eftersom jag var på väg hem från jobbet var jag bilburen och parkerade längst med Mörrumsån en bit bort från där bilden slutligen togs.

mörrum_tagstation_night_www

Hitta till Mörrum Station

Mörrums station ligger nära till allt och även om du aldrig har varit i Mörrum är det inga problem att hitta hit. Ett generöst antal parkeringar står till ditt förfogande om du kommer hit billedes.

Dela gärna med dig av dina egna timelapse-filmer i kommentarsfältet nedan. Har du några tips och tricks för hur man gör en intressant och välgjord timelapse-film tar jag gärna emot förslag.

Relaterat innehåll

%d bloggare gillar detta: