Teleborgs Slott

Sverige är ett fantastiskt land fullt av vackra småstäder, underbara kustremsor och djupa trollska skogar. Sedan ganska många år tillbaka har jag slagit ner bopålarna i Sveriges Trädgård Blekinge. Därför blir det ganska naturligt att de allra flesta bilderna du ser här är fotograferade i Blekinge.

Men ingen regel som inte har ett undantag. Då och då lämnar jag både kommun- och länsgräns utan någon annan anledning än för att se vad som finns på andra sidan strecket på kartan.

Vi befinner oss i den första riktiga sommarmånaden juni och varje år vid den här tiden är det i det närmaste en fröjd att röra sig ute i naturen.

En sanning med modifikation

Är man en pollenallergiker är man kanske inte direkt beredd att hålla med när pollenprognoserna varnar som mest, men med hjälp av lite receptfria medikamenter kan den mest pollensnuviga medborgare njuta av hur våren så sakteliga förvandlas och går över till sommar.

Ett av många svenska slott

Under 1800-talets mitt hette en av de större byarna utanför Växjö Telestad och det är härifrån Teleborgs slott har fått sitt namn.

Teleborgs Slott utanför Växjö sett från slottsparken - Ludwig Sörmlind
Teleborgs Slott utanför Växjö sett från slottsparken – Ludwig Sörmlind

Ett par kilometer söder om Växjö tornar Teleborgs slott upp sig på en klippudde vid sjön Trummen. Tillsammans med min ständiga följeslagare och fru hamnade i slottsparken av en slump.

Teleborg slott växte sig högre och högra ju närmare vi körde i de lummiga alléerna och helt plötsligt befann vi oss alldeles intill den långa trappan i sten.

Teleborgs Slott i svartvitt - Ludwig Sörmlind
Teleborgs Slott i svartvitt – Ludwig Sörmlind

Slottet är rest i tegel och klätt i granit och ger ett respektingivande intryck där man står längst ner vid det nedersta trappsteget. Som sig bör finns här även en vacker slottspark och mellan slottsparken och sjön hittar man en vacker skog.

Teleborgs Slott - Rhododendron i slottsparken - Ludwig Sörmlind
Teleborgs Slott – Rhododendron i slottsparken – Ludwig Sörmlind
Teleborgs Slott - Orange blomma från slottsskogen - Ludwig Sörmlind
Teleborgs Slott – Orange blomma från slottsskogen – Ludwig Sörmlind

Nuförtiden är andelen kungar som bevistar slottet försvinnande liten om man jämför till antalet människor som åker hit för att ha konferens, sova över eller bara äta middag

Hitta till Teleborgs Slott

Det går fint att köra bil nästan hela vägen in i slottet. På kartan längst ner i inlägget ser du var slottet är beläget och hur du tar dig dit.

Mer information om Teleborg Slott kan du hitta hos bland annat Wikipedia</a.

Relaterat innehåll

%d bloggare gillar detta: