Stjärnklara nätter

Ibland har man tur när man ska fotografera stjärnhimlen på natten. Om man har tagit sig till en plats som är riktigt mörk samtidigt som det varken finns moln på himlen eller en måne som lyser upp natthimlen kan man få se något riktigt spektakulärt. Antingen chansar man hej vilt och tar sin kamera och stativ under armen och kör ut till skogs eller så gör man lite research först.

Tillhör du den senare gruppen hittar du mer information i inlägget Astrofoto med systemkamera. Där har jag samlat den mesta kunskap som jag har samlat på mig under mina nattliga turer i jakt på vintergatan.

Fotot i det här inlägget är tagen mitt i den gamla ruinen vid Långasjönäs i Asarum. Det är först på senare tid som det blivit en ruin, förr i tiden var här fullt av liv.

Pappersbruket har brunnit ett flertal gånger och till slut tröttnade man på träbyggnaden och byggde upp bruket i sten istället. Där fick det stå ända till 1919 då det till slut brann ned helt för att aldrig mer återuppstå. Läs vidare för att se hur det ser ut idag. Jag kan villigt erkänna att det kan kännas en aning kusligt inne i själva ruinen när klockan börjar närma midnatt och man inte har någon fotokamrat med sig. Är man varken mörkrädd eller vidskeplig är det här inget problem, tyvärr är jag inte helt bekväm med mörker.

ruin_panorama_www

Det färdiga fotot består av många olika exponeringar i 4 olika omgångar för att täcka in hela stjärnhimlen. För att få med trätopparna och de övre delarna på ruinens stenpelare togs 8×2 vertikala exponeringar som sedan bakades ihop med 8×2 horisontella exponeringar i Lightroom.

Varför 8 exponeringar?

8 exponeringar för varje del av panoramat verkade fungera ypperligt för att i Photoshop kunna bli av med det ofrånkomliga digitala bruset som kommer sig utav långa slutartider och höga ISO-tal.

Läs mer om metoden för att minska brus i inlägget Långa slutartider utan brus.

Här hittar du den sedvanliga kartan över området där bilden är tagen.

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: