Hur jag tog bilden – Sternö Solnedgång

Fotot av solnedgången vid Sternö är ett av mina mest populära bilder som jag har laddat upp till webbplatsen 500px. Hur pass framgångsrik eller populär en bild blir på 500px mäts i puls, på samma vis som Facebook har Gilla-markeringar och Twitter har hjärtan. Pulsen på den här bilden landade till slut strax över 90 vilket jag blev väldigt glad över.

Bildbehandlingen är inte riktigt likadan som vid de flesta andra bilderna i den här fotobloggen. Jag har en stor kärlek för att testa nya saker och fototekniker och den här gången ville jag få till en riktig lång slutartid. Fortsätt läsa för att se hur jag gick till väga. Det finns många olika sätt att förlänga sin kameras slutartid utan att påverkar motivet. De flesta av dessa metoder går ut på att begränsa mängden ljus som träffar kamerasensorn, men inte alla.

Solnedgången var ganska ljus och jag bestämde mig för att skruva på ett ND-filter. Objektivet är Yongnuos 35 mm f/2.0 objektiv med en filtergänga på 52 mm. Jag har ett ND16-filter som gjorde att jag kunde få upp slutartiden till 6 sekunder utan att få utfrätta högdagrar.

Vad är stapling?

För att få till den silkeslena effekten på vattnet kombinerade jag 20 stycken 6-sekundersexponeringar för en effektiv slutartid på 20*6=120 sekunder. Detta gjorde jag genom att läsa in samtliga bilder som lager i Photoshop, konvertera dessa till ett smart objekt och sedan välja stapelläge Medel. Du kan hitta mer information om den här tekniken i inlägget Långa slutartider utan brus.

solnedgang_sterno_printler_01_www

Med ett mörkare filter hade man lyckats få till detta med en enda exponering men risken att man råkar förstöra hela sin exponering genom att stöta till kameran eller något annat händer är mycket större under en enda lång exponering jämför med flera små, skulle jag snubbla till så kameran rubbar sig kan jag bara ta bort just den exponeringen och ändå komma hem med tillräcklig data för att få fram en liknande bild.

Tänk dig själv, du har skruvat på det mörkaste filtret du har, solen börjar närma sig exakt rätt position på himlen och du har ställt in kameran på en 16 minute lång exponering. Efter 9 minuter kommer en stark vindpust som stöter till kameran.

Hur hittar jag hit?

Precis som vanligt hittar ni en karta över området där bilden är tagen. Zoomar man in tillräckligt nära går det till och med att se de små skårorna med vatten som reflekterar molnen.

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: