Uppdaterad 2 april, 2017

Stadsfotografering är något jag tycker är väldigt spännande. Inte minst för att man får se sin hemmastad på ett helt annat vis än när man bara snabbt stressar igenom den på väg någonstans. Många är gatorna, skulpturerna och statyerna som man egentligen inte har en aning om när man springer omkring under stressiga vardagar. För mig och många andra är det under helger som det är möjligt att ägna sig åt stadsfotografering.

Jag är född och uppvuxen ett par mil söder om Stockholm. En kvart med allmänna transportmedel och vips var jag inne i Stockholm. En levande brusande stad där man lätt kunde försvinna i folkmassan. Om någon smög runt med en kamera var det ingen som ägnade en blick åt det. Jag uppskattade det inte då på samma vis som jag gör nu.

Gångerna är få då jag inte träffat på någon jag känner när jag rör mig runt i Karlshamn för att knäppa en bild. Längs populära promenadstråk eller längs vattenkanten känns det nästan fel att ställa sig att fotografera, jag misstänker att det sitter i huvudet, att man inte ska sticka ut. Men jag drar mig för att köra ner på torget och knäppa av ett par bilder på Rådhuset klockan 12 på en lördag.

Jag tror inte att någon skulle bry sig nämnvärt om jag gjorde det men på något känns det som att man stör eller inkräktar. Däremot känns det inte alls på samma vis att fotografera i en stad där man inte själv bor eller kanske ens har varit innan.

Rhododendron

Stenbrottet Matvik

Konstverk Mieån

Karlshamn Blommor

Splittrad Björk

Fotona i galleriet ovan är inte tagna direkt i stadskärnan men inte så långt ifrån. Matvik har ni sett bilder ifrån tidigare, men Rhododendronbilderna är däremot tagna ett stenkast från polishuset i Karlshamn. En vacker buske av lagom modell stod planterad bakom ett litet parkeringsgarage och där passade jag på.

För stadsfotografering är initiativet Vårt Karlshamn 2014 en fantastisk idé. En tävling på månadsbasis där foton gillas eller inte gillas av besökare så som du själv. Tävlingen har skjutit fart och då ett av villkoren för att vara med och tävla är att bilden ska vara tagen i Karlshamn är det ett ypperligt sätt att locka folk ur huse för att visa upp just deras Karlshamn. Min Rhododendronbild är med i tävligen, finner ni den intressant så blir jag glad om ni kan tänka er att gilla bilden.

Ett par bilder kommer i nästa inlägg, ett foto som jag är väldigt nöjd med ett par steg närmare stadskärnan utlovas samt ett par halvklassiska hamnfoton.

Tack för att du kommenterar!