Sommartid 2017

Det är snart dags för sommartid igen. Till vilken nytta finns det många som undrar och jag brukar skriva ett par rader om det här hitte-pået varje år. Nu är det dags för årets sommartidsinlägg.

Lugn, du behöver absolut inte ställa om några klockor eller kaliberara dina solur idag. Det är inte förrän natten den 26:e mars vi ställer fram klockan en timme.

Hur man ska komma ihåg åt vilket håll klockan ska vridas år ut och år in tvistar de lärda om. Det finns en massa lustiga ramsor och annat man kan memorera. Jag brukar allt som oftast faktiskt glömma bort det, men tack vare Facebook och andra sociala medier blir jag oftast påminnd i god tid.

Å i värsta fall ställer telefoner och annat om sig automatiskt.

Den förlorade sömnen

När det kommer till den förlorade timmen har jag inte så mycket att säga om det. Under ganska lång tid har jag ställt väckarklockan på 04.30 i ett försök att bli en bättre människa. Detta är ett ganska kul projekt, du kan läsa mer om det här.

Så visst förlorar jag en timme då jag hade kunnat sysselsätta mig med något annat, men någon störd nattsömn i ordets rätta bemärkelse blir det förhoppningsvis inte tal om.

Sommartid 2017 - ställ fram klockan en timme - Ludwig Sörmlind

Jag är född 1980 och har därför inte någon egentlig aning om hur livet tedde sig innan dess då vi faktiskt inte hade någon sommartid. Trots detta är jag ett stort fan av sommartidens avskaffande. Eller rättare sagt ändringen till sommartid, jag vill ha sommartid permanent.

Det finns nämligen forskning och undersökningar som visar på att detta vevande på klockvisare fram och tillbaka resulterar både i trafikolyckor och mer hjärtinfarkter. Kan vi undvika detta genom ett normaliserande av tiden tycker jag att vi ska prova.

Du som har varit med lite längre i livet än vad jag har kan väl lägga in en kommentar här nedan? Hur kändes det när sommartiden infördes igen 1980?

Upplys oss ungdomar!

För att illustrera det här med uppfattningar om tid tillägnar jag det här inlägget en bild fotograferad i början på januari nu i år. Visst var det lite kyligt i skuggan men jämfört med hur vädret har varit de senaste veckorna, åtminstone här nere i Blekinge, ser det ut som rena rama sommarvärmen.
Solnedgång i Januari över Karlshamn - Ludwig Sörmlind

Är du nyfiken på vad hela grejen med sommartid handlar om kan du läsa mer på länkarna här nedan:

Vad tycker du?

Är du också trött på sommartiden? Eller tycker du att det fungerar kanon?

Dela gärna inlägget, det hjälper mig något oerhört. Tack!

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: