Uppdaterad 25 oktober, 2016

Länge kändes det som om vi inte skulle få någon sommar att tala om i vår hörna av landet men envisa rykten på gatan låter göra gällande att sommaren är på väg. Personligen är jag inte speciellt glad i vare sig värme eller andra typiska sommaraktiviteter, däremot är jag smått beroende av ljuset som årstiden erbjuder. Det är jag inte speciellt ensam om heller misstänker jag. Det finns väl inte någon som inte tänker tillbaka på ljumma sommarnätter vid grillen eller ute på bryggan när snön viner runt husknuten i december och tomten står ute på farstukvisten och knackar på.

Obs! Inlägget innehåller annonslänkar.

Att sommaren nu är här med dess ljusa kvällar innebär att möjligheterna att fotografera en solnedgång eller två blir mycket större då man faktiskt har en chans att hinna pipa iväg med kameran en sväng efter jobbet innan det blir alldeles beckmörkt och man däckar i soffan efter att middagen blivit intagen.

Den senaste tiden har fotosuget börjar snurra runt i kroppen på ett sätt som gjort det nästan omöjligt att inte göra något utav det. Jag har en svaghet när det kommer till solnedgångar som jag förmodligen delar med många. Bor man vid havet på västkusten kan man med lätthet fåna solskivan precis innan den dyker ner bakom horisonten medan vi på ostkusten får hitta en glänta i skogen, en hög höjd någonstans eller någon sjö eller annan reflekterande yta om vi vill fånga spektakulära solnedgångar.

En solnedgång är oftast vacker ensam men lyckas man fånga den över något som reflekterar ljuset så har du helt plötsligt dubbelt så mycket solnedgång att göra något av.

Läs vidare för att ta reda på hur jag fångade just den här solnedången.

Glowing Skies

Fotot är är taget precis innan solnedgången. Solen befinner sig fortfarande på himlen men står såpass lågt att den ändå skyms bakom civilisationen. De glesa molnen gjorde sitt till för att sätta lite extra färg på tillvaron. Jag befann mig nere vid Mieån med kameran fastskruvat på ett stativ och för ett par minuter sken himlen upp lite extra och jag fick till en bild jag är riktigt nöjd med.

Den här gången lämnade jag vidvinkeln i väskan och skruvade dit kitobjektivet som levererades med en Canon EOS 7D. Mer exakt EXIF-data finner du om du klickar på bilden och tar dig vidare till min Flickr-sida där det mesta jag fotograferar förr eller senare hamnar.

Den övre bilden består av 4 olika vertikala HDR-bilder som i sin tur består av 5 exponeringar. Jag kör inga matematiska beräkningar eller andra svartkonster för att få till ett vettigt panorama utan oftast kör jag till och med handhållet och ser till att överlappa varje exponering väldigt mycket att efterbehandlingsarbetet ska gå mycket smidigare.

Den undre bilden består av 2 vertikala HDR-bilder, i övrigt är allt annat likadant som den övre.

Glowing Skies

Lightroom erbjuder nuförtiden ett väldigt smidigt sätt att snickra ihop panoramabilder och man slipper (oftast) blanda in programvaror från en 3:e part. Helt perfekt blir det inte alla gånger men de gånger jag har provat hittills har resultatet blivit mer än godkänt och det har på sin höjd bara funnits någon liten skarv att fixa till.

Det ena fotot består som sagt av 4 st HDR-bilder som i sin tur består av 5 exponeringar med 1 EV mellan varje exponering. En Canon EOS 700D tillåter i standardutförande som mest 3 exponeringar med 2EV mellan varje. För att komma runt den begränsningen använder jag mig utav Magic Lantern och har så gjort sedan den första dagen jag fick kameran i min hand.

Inställningarna i Canons firmware för Auto Expouse Bracketing
Inställningarna i Canons firmware för Auto Expouse Bracketing
Inställningarna för gaffling i Magic Lantern
Inställningarna för gaffling i Magic Lantern

Så ser inställningarna ut för gaffling i de två olika utförandena. En närmare beskrivning av Magic Lantern och hur man kan använda det för att få tillgång till funktioner som inte alls är menade för kameror i de lägre prisklasserna kommer inom kort. Nackdelen med att fotografera med Magic Lanterns inställningar är att kamerans bild-per-sekund-hastighet inte längre spelar någon roll då varje exponering räknas om som en soloexponering.

Om du i vanliga fall kan kräma ur 7-10 bilder per sekund i seriebildtagning ska du vara glad om du ens kommer upp i en tredjedel med Magic Lanterns gafflingsläge. I statiska scener och korta slutartider spelar det ingen roll men har du glömt stativet hemma och scenen du fotograferar innehåller mycket rörelser gör du bäst i att använda dig utav din kameras inbyggda funktion.

Läs mer om hur jag fotograferar och bildbehandar HDR-bilder i guiden: HDR Guide på Svenska.

Kartan nedan visar var fotot är taget, tryck på kartan för en större bild.

Tack för att du kommenterar!