Solen och Ölands norra udde

En av de vanligaste frågorna jag ställer till min Blekingefödda fru är ”var tror du…?” följt av en geografiskt riktad fråga som oftast innehåller en fundering om var hon skulle kunna tänka sig att solen går ner. Jag som är född på ostkusten och alltid har bott nära havet är bortskämd med soluppgångar.

Nuförtiden har jag precis tassat in i medelåldern och några soluppgångsäventyr mäktar jag inte med om nu inte solen skulle få för sig att gå upp klockan 09.00 eller senare. Solnedgångar däremot, solnedgångar har jag en nästan sjuk fascination inför. Det har nog lite med att ingen solnedgång är riktigt den andra lik.

Till saken hör nog också att jag är född och uppvuxen i Stockholms södra utkanter. Under sommarmånaderna tillbringades många långa sommarkvällar med ett fiskespö i handen längs någon kustremsa i skärgården där jag gärna stod kvar tills långt efter solen passerat horisonten.

När jag väl blev så gammal att jag började arbeta och började min första heltidstjänst minskade antalet timmar i skärgården drastiskt och det blev istället under helger och andra lediga dagar jag kunde ta mig ut till havet och solnedgångarna. Där föddes min fascination för solen och den har haft mig i sitt grepp ända sedan dess.

Öland solnedgång från Byxelkrok - Ludwig Sörmlind
Röda stugor vid Neptuni ängar strax intill Byxelkroks hamn.
Öland solnedgång från Byxelkrok - Ludwig Sörmlind
Solnedgån sedd från Ölandsstenen vid Neptuni ängar strax efter att solen gått ner bakom horisonten.

Ett roligt projekt skulle vara att ta ett foto från samma plats vid ungefär samma tid då solen precis nuddar horisonten och sedan jämföra bilder över året.

Upp i öster och ner i väster

Solen går upp i öst och ner i väst lär man sig redan på dagis. Även om det inte är helt sant. Följande kan man läsa om ämnet på Wikipedia.

Man brukar säga att solen går upp i öster och ner i väster, men det är inte riktigt så enkelt. Riktningen till solens upp- och nedgång varierar från plats till plats, och varierar också på samma plats mellan årstiderna.

Om man som exempel tittar från Stockholms horisont, så går solen upp vid kompassriktningen 88° och ner vid 271° under vår- och höstdagjämningen, alltså nästan öst (90°) respektive väst (270°).

Under sommarsolståndet, den ljusaste dagen på året, går solen upp vid riktningen 36° (nordost) och ner 322° (nordväst). Dagen före vintersolståndet så är riktningen vid uppgång 139° (sydost) och vid nedgång 220° (sydväst).

Från min lilla täppa får jag nöja mig med att skåda solen gå ner bakom trädtopparna. Far jag in till stora staden Karlshamn kan jag istället få se solen smyga ner bakom hustaken. Varken trädtoppar eller hustak reflekterar solen speciellt bra.

Därför frågade jag ovan nämnda fru om hon skulle kunna tänka sig att bege sig till Öland för att åtminstone i teorin ha en chans att få se solen dyka ner i havet. Detta gick hon med på utan några större protester så en solig lördag begav vi oss iväg.

Stadigt stativ ger skarpa bilder

De långa slutartiderna är tagna med hjälp av många exponeringar staplade på varandra. Vill du läsa mer om hur jag tar bilder med långa slutartider utan brus kan du läsa det här inlägget.

Öland efter turistsäsong är en ganska enslig upplevelse och när den fasta befolkningen andats ut efter sommarens ståhej är det ganska trevligt att inte behöva trängas. Vi körde från Mörrum och avslutade vid Byxelkrok efter en liten avstickare till Långe Erik.

Öland solnedgång från Byxelkrok - Ludwig Sörmlind
Solnedgång från Byxelkrok.

Får jag välja blir det många fler turer till Öland och då vill jag utforska de södra delarna. Var på Öland bilderna i det här inlägget är tagna ser ni på kartan nedan.

Vad tycker du?

Vad tycker du om Öland, har du något smultronställe? Dela med dig i kommentarerna.

Återkommande besökare

Från vår tomt i Mörrum till Ölands norra udde är det ungefär 3 timmars bilkörning. Detta gör att vi ganska ofta utan att riktigt tänka på det innan packar in oss i bilen och kör över Ölandsbron över dagen. Läs gärna mer om våra Ölandsäventyr på länkarna nedan.

Om du bara läser ett inlägg på den här listan rekommenderar jag att du läser det sista.

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: