Så här skyddar du dina lösenord på nätet

Det snackas mycket om det här med moln och diverse andra nymodigheter. Länge var jag en motståndare mot allt vad molnlagring hette och sprang omkring med en massa USB-minnen till höger och vänster. Jag brände skivor – både för musik och för diverse data som jag ansåg vara såpass viktigt att jag hela tiden behövde ha den med mig och rände runt med halva ryggsäcken full med repiga CD-skivor som allt som oftast inte ens fungerade när de behövdes som mest.

Nu har jag istället anammat molnet helt och tycker att det hela är smått fantastiskt. Mängden data som jag alltid kan nå (eller åtminstone så fort som jag har kontakt med nätet) skulle kräva en hel mängd med usb-minnen i varierande storlek och form och jag skulle med största sannolikhet tappa bort flera stycken av dom på flera olika och vitt skilda platser.

Något som jag däremot passar mig ytterst noga för är hur jag väljer att skydda min data. Jag lägger inte upp precis vad som helst och det jag lägger upp ser jag till att skydda med ett eget unikt lösenord.

Nu kanske du tänker att vad fan mumlar han om? Det är ju helt omöjligt att komma ihåg mer än tre olika lösenord och han sitter och skriver att han använder sig utav ett unikt på varenda enskilda webbplats. Det hela luktar överdrifter och påhitt.

Läs vidare för att ta reda på mer.

Varför man skulle få för sig att använda sig utav unika lösenord blir glasklart så fort man råkar vara medlem på en webbplats med tvivelaktig IT-säkerhet. Förr eller senare blir de flesta sådana webbplatser attackerade och vill det sig riktigt illa så kan väldigt många användare drabbas väldigt hårt.

Har du då haft den dåliga smaken att använda samma lösenord på den hackade webbplatsen som exempelvis din mail eller annat valfritt ställe där du har känsliga uppgifter som du inte utan vidare skulle vilja räcka över till främlingen vid lösgodisdisken på ICA eller visa upp för din bilmekaniker är du helt enkelt rökt. Har du lite halvdålig koll är det inte ens säkert att du kommer ihåg på vilka platser som du har använt samma upprepade lösenord och vet du inte det så är det i det närmaste omöjligt att veta om att någon annan kan logga in där i ditt namn.

Bank-Security-Guard-Sleeping.jpeg
Det finns lyckligtvis lösningar för dig som nu börjar räta lite på ryggen och läsa lite mer intresserat och uppmärksamt. Du behöver absolut inte komma ihåg miljontals lösenord själv – det finns bra och smidig programvara även till detta. I bästa fall räcker det med att du kommer ihåg lösenordet till tjänsten du har valt för dina lösenordsäventyr. Men även här bör man undvika att tänka med arslet och vara lite källkritisk då en tjänst som specialiserar sig på att lagra människors lösenord är allt annat än immun mot attacker.

LastPass drabbades häromsistens för en attack. Använder du tjänsten bör du byta ditt huvudlösenord genast!

Dashlane
KeePass
1Password

Sidorna ovan leder till företag vars huvudsyfte är att se till att dina lösenord lagras på ett vettigt och tryggt sätt. Många av dessa är dock premietjänster som kostar ett par kronor per månad för att använda. Ett vettigt pris i mitt tycke för att kunna sova någorlunda gott om natten med vetskapen om att dina lösenord är hyfsat säkra i alla fall.

Vill man eller kan man inte lägga några kronor per månad kan man passa på att titta på Google’s alternativ. Det är så närmast gratis man kan komma men kräver å andra sidan att man har ett Google-konto och att man faktiskt nyttjar Google Chrome som webbläsare.

Hur skyddar du dina lösenord på nätet och har du möjligtvis råkat ut för något på grund av ditt val att inte skydda dessa?

Foto Bank-Security-Guard-Sleeping”. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons.