Skrivkramp och kreativitetstorka

Jag är en människa som läser mer än vad jag skriver. Jag följer och läser bloggar i alla möjliga olika genrer och gemensamt för många av dom den senaste tiden tycks vara någon form av kollektiv skrivkramp. Fenomenet är inte något nytt, alla som någon gång har försökt skriva någonting har säkert känt av det. Det finns många anledningar till att den kommer men ganska få lösningar på att komma ur den.

Den bästa lösningen är nog att försöka skriva sig ur den. I mitt fall har jag inte drabbats av någon skrivkramp per se, istället är det någon slags kreativ torka som jag lider av.

Jag tror att de flesta människor har någon slags inbyggd kreativitet. Jag har massor! Ur den där kreativiteten plockar man lite utav varje dag i det mesta man tar sig för och den fylls på lite som en naturlig brunn. Plockar man mer än vad den hinner fylla på drabbas man av kreativitetstorka och man får vackert vänta tills brunnen fyllts på lite igen.

En märklig höst

För min egen del upptäckte jag till min stora förvåning att det helt plötsligt hunnit bli 16:e december. Efter att ha tittat in i bildarkivet insåg jag att förra gången jag lyfte kameran, om man bortser från första advents-filmen, var i mitten på september. När jag tittar på dom bilderna känner jag igen mig och jag kan komma ihåg precis hur skogen luktade och hur jag kände mig när jag tog bilderna och det känns som att det var en evighet sedan.

Min höst har varit intensiv på många sätt. Mitt “vanliga” arbete som inte har särskilt mycket med den här fotobloggen att göra har tagit lite mer kraft och energi än vad jag har tänkt mig. Att under hösten också akut tvingats upp på operationsbordet två gånger har förmodligen också tagit ut sin rätt.

Att bromsa sig upp ur en uppförsbacke

Det lättaste sättet att ta sig ur vilken slags svacka som helst är helt enkelt att bara börja. Därför fann jag mig själv stående i vardagsrummet med kameran i handen letandes efter ett vanligt motiv i vardagen. Jag hittade en adventsstake i fönstret och utan att tänka för mycket på hur den ser ut och varför jag egentligen borde välja något annat att fotografera ställde jag upp stativet och knäppte av en bildserie om 3 exponeringar.

Ljusskällorna i adventsstaken är någon slags LED-variant av en glödlampa och för att kunna få med de små lysdioderna i själva glödlampan fick jag använda mig av två olika exponeringar där en stod för en korrekt exponering av den borsta mässingsytan och den andra för själva lampans innehåll. Med hjälp av Photoshop pusslades dessa ihop till bilden som hela det här blogginlägget kretsar kring.

Missa inte Gnarbox decembertävling

Är du som jag också nyfiken på hur det egentligen är att flyga omkring och fotografera med en drönare? Missa då inte GNARBOX stora decembertävling som du kan gå med i helt utan kostnad, en av vinsterna är bland annat en DJI Spark! Klicka på länken för mer information om tävlingen.

GNARBOX Monthly Travelpack

God jul om vi inte hörs igen innan dess!

Relaterat innehåll

2 tankar på “Skrivkramp och kreativitetstorka”

 1. Kreativitetstorka har jag också haft en lång tid, när det gäller att fotografera. Vet inte var jag ska, eller vad jag ska fotografera. När det däremot gäller de inlägg jag skriver i samband med att jag lägger in fotona i bloggen så får jag hålla tillbaka mig. Jag vill skriva och förklara så mycket jag kan om fotona, för jag tycker ett foto säger mer när man vet vad det är, var det är taget och lite annan info om dem. Du tar helt underbara bilder, Ludwig, och dina blogginlägg är väldigt intressanta att läsa. Jag prenumererar inte på någon blogg via mejl, utan de jag besöker oftast, ibland flera gånger om dagen, är dem jag har på min länklista på min sajt. Det är så roligt att bli överraskad när någon skrivit ett nytt inlägg och lagt in nya bilder.😊 Det är inte bara intressant att läsa din blogg, du lär ut så mycket också, och du har både kunskapen och gåvan att förklara saker så att till och med jag förstår!😂😂😂😂 Vad jag har förstått så har du ett stort fotoarkiv, lägg gärna ut bilder ifrån det, alla dina bilder är intressanta att titta på, vare sig man är fotointresserad, eller bara en ”vanlig” bloggläsare.

  • Jag gillar också att skriva om mina bilder, speciellt hur jag tänkte när jag tog dom och vad jag har gjort med dom i Photoshop och andra program. Men jag försöker hålla mig ifrån att grotta ner mig i det allra mest tekniska av hänsyn till alla som inte är lika intresserade av fotografi än vad jag är. Då och då bubblar det över och så skriver jag något supertekniskt så jag kan hålla mig lugn i ett par veckor sedan. ;)

   Men på försök ska jag prova att bli ännu mer teknisk i ett par inlägg, de mest lästa inläggen på min fotoblogg är just dom som går på djupet. Jag älskar att samla på mig kunskap och delar gärna med mig av det jag själv snappat upp och lärt mig – jag har någon slags föreställning att ju mer människor vet om foto desto mer uppskattar dom väl tagna bilder.

   Att prenumerera via mail försöker jag undvika, jag vill hålla min mailkorg så ren som möjligt. På sin höjd kan jag tänka mig att skriva upp mig på något nyhetsbrev som jag verkligen är intresserad av. Istället läser jag bloggar via deras RSS-flöden. Det är en smart funktion som är inbyggt i WordPress. Ditt RSS-flöde har adressen https://www.fotobloggarna.se/feed

   Det flödet innehåller alla dina inlägg och uppdateras så fort du skriver något nytt, när jag sedan har såpass mycket lugn och ro att jag vill sätta mig ner och läsa igenom ett par bloggar öppnar jag min RSS-läsare och ser direkt om någon skrivit något och så kan jag dyka in på deras blogg och läsa inlägget. :)

   Jag har skrivit om Googles fototjänst tidigare, där lägger jag ut nästan alla färdigredigerade bilder som jag tar. Jag har ett publikt album där den som vill kan kika på bilderna och lämna en kommentar om de vill. Om du vill kika hittar du det på den här länken: https://photos.app.goo.gl/kgSsxLQ9riowWqeR2

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: