Stjärnklar natt på Boön

Gillar du att fotografera natthimlen så anses oktober vara en bra månad då nätterna är tillräcklig mörka utan att vara alldeles för kalla. Fotot i det här inlägget är taget på Boön i mitten på januari. Temperaturen hade landat en bra bit under nollan så jag var ganska ensam ute på den klippiga ön.

Under sommarmånaderna är Boön frekvent besökt av människor som antingen badar, grillar eller bara strövar omkring. Svinkalla januarinätter är det inte riktigt lika trångt mellan klipphällarna.

Med hjälp utav en ljusstark ficklampa letade jag mig ut till ön över den hala träbron som förbinder Boön med fastlandet.

Stranden som vette ut mot det öppna havet var ganska vindpinat och för att få till en någorlunda intressant bild ville jag gärna försöka fånga något i förgrunden också istället för bara en bar himmel.

Vintergatan var inte synlig för blotta ögat och månen var lite för stark för att det här skulle vara optimala förutsättningar men jag är trots detta nöjd med slutresultatet.

Det är ganska svårt att veta hur resultatet blir där man står på plats så jag försökte ta flera bilder för att vara säker på att något skulle fungera när jag väl var hemma vid datorn igen.

ISO 10000

Kamerasensorer utvecklas hela tiden och det här fotot består av 7 olika exponeringar på vardera 20 sekunder vid bländare f/8 och ISO10000.

Väl på plats trodde jag att jag hade ställt in bländare f/2 men när jag slog över kameraprogammet från bländarprioritet till manuellt läge missade jag att dubbelkolla alla inställningarna innan jag började fota. Nu gick det ganska bra ändå men med bländare f/2 hade jag kunnat minska ISO ytterligare alternativt använt mig utav kortare slutartider och sluppit mycket av efterbehandlingen.

boon_vintergatan_trad_www

De enstaka exponeringarna var väldigt brusiga tack vare det höga ISO-talet men tack vare att jag hade 7 olika att slå samman som ett smart lager kunde jag eliminera det mesta redan innan jag började på redigeringen.

Det finns fler fördelar med att använda sig utav flera enstaka exponeringar som sedan slås samman istället för en enda exponering med väldigt lång slutartid. Du minskar risken avsevärt att du måste ta om hela bilden om du råkar stöta till stativet av misstag. Har du flera exponeringar kan du klara dig undan om en av dom blivit misslyckad.

Läs mer om metoden jag använder i inlägget Långa slutartider utan brus.

Var är fotot taget?

Vill du veta mer om Boön hittar du en karta här nedan. Du kan inte ta dig hela vägen ut med hjälp av bil utan du måste parkera vid den lilla träbron och sedan gå ett par hundra meter innan du kommer fram till platsen där jag tog bilden.

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: