360 grader med mobiltelefon

Bilder och video i 360 grader blir mer och mer vanligt på Internet. Du kan själv på ett enkelt sätt och endast med hjälp av din mobiltelefon fotografera sfäriska panoramabilder och ladda upp på Facebook, Google Plus eller på din egen hemsida. Läs vidare för att se hur du går tillväga för att fotografera bilderna.

Det enda du behöver är en någorlunda modern smartphone som du kan installera appen Google Street View på. Du hittar länkar både till Play Store, för dig som använder en Android-telefon, och Appstore för dig med en iPhone, längst ner i inlägget.

360 grader i verkligheten

När du väl har installerat appen Google Street View har du kommit en bra bit på väg. Du installerar appen precis som vilken annan app som helst, och när du har loggat in på ditt Google-konto är du redo att börja fotografera dina panoramabilder.

Kika på en kort instruktionsvideo om hur själva fotograferandet går till.

Rotera runt kameran

Det är lättare än du kanske tror att lyckas med dina panoramabilder. Ju nogrannare du är under själva fotograferingen desto lättare blir det för din smartphone att sy ihop den färdiga bilden. Ett tips att försöka tänka på medan du fotograferar är att hålla kameran så nära kroppen. Försök att rotera dig själv runt din telefon som en fast punkt istället för att stå still och rotera runt din egen axel. Det här kräver en viss ordning för att få bilderna helt perfekt, men när du väl kommer på tekniken kommer dina panoramabilder ha mycket större chans att sys ihop utan synliga skarvar.

Panoramabilder är inget nytt och det finns många hjälpmedel för att lyckas med sina bilder, speciellt om du använder dig av din vanliga systemkamera. Det finns många fotografer som använder sina vanliga kameror tillsammans med speciella tillbehör för att skapa otroligt detaljrika och högupplösta bilder, tillhör du den skalan så vet du med största sannolikhet redan hur du gör. Läs vidare om du fortfarande är nyfiken på hur du lyckas med panoramabilder med din smartphone.

När jag började med sfäriska panoramabilder laddade man upp sina bilder till Google Views. Den tjänsten har nu helt ersatts av Google Maps och det har aldrig varit lättare att dela med sig av sina bilder.

Varför fota i 360 grader?

Vad är meningen med att fotografera i 360 grader? Är det här någon mening att lära sig över huvud taget.

Helt klart, om du frågar mig. Svaret på frågan är samma nästan oavsett vilken typ av fotografering man sysselsätter sig med. Det är roligt, det är intressant och det är något nytt. Jag strävar alltid efter att lära mig nya saker och försöker alltid lära mig nya tekniker.

Jag har personligen använt mig av en 360-gradersbild när jag begärde in offerter från ett par olika trädgårdsmästare. Du kanske har en restaurang som du vill visa upp för dina tänkta gäster och besökare. Det är bara fantasin som sätter stopp. Eller så kanske du vill visa din mamma som sitter hemma i Hofors hur Sixtinska kapellet ser ut inuti – ta en 360 graders bild!

Tycker du att tekniken är spännande men du inte riktigt har tid att lära dig att ta bilderna själv? Då har du möjligheten att anlita ett av Google godkänt proffs. Läs mer om godkända 360-gradersfotografer här: Google Street View – Vad krävs för att bli godkänd?

Koppla ihop panoramabilder

Om du fotograferar flera 360-graders panoramabilder i närheten av varandra kan du direkt i appen koppla ihop dessa. Du kan snabbt och lätt koppla ihop bilderna och vrida dessa så att betraktaren kan följa med och hoppa mellan bilderna – precis som på Google Maps. Jag lägger upp de flesta av mina sfäriska foton på Google Maps, därifrån kan jag sedan bädda in bilderna på min fotoblogg. Du ser exempel på hur det kan se ut lite längre ner i inlägget.

Läs mer: Publicera och sammanfoga 360-gradersfoton – support.google.com

Mina mest populära bilder i 360 grader

Här kan du se ett par av mina bilder. Samtliga av dessa är tagna med en helt vanlig mobiltelefon och publicerade på Google Maps och till slut inbäddade i en <iframe> på fotobloggen. Flera av bilderna har jag också laddat upp direkt på Facebook.

Besök gärna min Facebooksida: Ludwig Sörmlind Foto

Direkt ur kameran kan bilderna se en aning trista ut, ett tips är att använda ett redigeringsprogram i din telefon innan du lägger upp bilden på nätet. Jag använder mig ofta av appen Snapseed som inte tar bort 360-gradersinformationen från själva bildfilen. Detta gör att Facebook och Google Plus direkt vid uppladdningen känner av att det är en sfärisk panorama-bild som laddas upp och ser till att man direkt i flödet kan navigera sig runt i bilden.

Jag vill se dina bilder

Dela gärna med dig av dina egna 360 gradersbilder bland kommentarerna, jag vill gärna se dina bilder.

Ladda ner Google Street View här

Google Street View på Google Play
Google Street View på Appstore

Relaterat innehåll

%d bloggare gillar detta: