Uppdaterad 13 april, 2017

Bilder och video i 360 grader blir mer och mer vanligt på Internet. På Facebook kan man numera enkelt bädda in sina sfäriska foton och visa direkt i ditt flöde och det har aldrig varit lättare att publicera dina 360-gradersbilder på Google Maps. Men hur gör du för att ta bilderna?

Mina första sfäriska bilder tog jag med en Android-telefon men även om du har en iPhone så tar du lika snabbt och lätt bilder i 360 grader. Det tar lite längre tid än att ta en vanlig bild – men det är det värt när du får se slutresultatet.

360 grader i verkligheten

Förfarandet är lättare än du tror och en av de bästa apparna för 360-gradersbilder är Google Street View app. Du hittar länk till appen både för iPhone och Android längst ner i inlägget.

Kika på en kort instruktionsvideo om hur själva fotograferandet går till.

Panoramabilder är inget nytt och det finns många hjälpmedel för att lyckas med sina bilder. Det finns många fotografer som använder sina vanliga kameror tillsammans med speciella tillbehör för att skapa otroligt detaljrika och högupplösta bilder, tillhör du den skalan så vet du med största sannolikhet redan hur du gör. Läs vidare om du fortfarande är nyfiken.

När jag började med sfäriska panoramabilder laddade man upp sina bilder till Google Views. Den tjänsten har nu helt ersatts av Google Maps och det har aldrig varit lättare att dela med sig av sina bilder.

Varför fota i 360 grader?

Vad är meningen med att fotografera i 360 grader? Är det här någon mening att lära sig över huvud taget.

Helt klart, om du frågar mig. Svaret på frågan är samma nästan oavsett vilken typ av fotografering man sysselsätter sig med. Det är roligt, det är intressant och det är något nytt. Jag strävar alltid efter att lära mig nya saker och försöker alltid lära mig nya tekniker.

Jag har personligen använt mig av en 360-gradersbild när jag begärde in offerter från ett par olika trädgårdsmästare. Du kanske har en restaurang som du vill visa upp för dina tänkta gäster och besökare. Det är bara fantasin som sätter stopp.

Eller så kanske du vill visa din mamma som sitter hemma i Hofors hur Sixtinska kapellet ser ut inuti – ta en 360 graders bild!

Tycker du att tekniken är spännande men du inte riktigt har tid att lära dig att ta bilderna själv? Då har du möjligheten att anlita ett av Google godkänt proffs. Läs mer om godkända 360-gradersfotografer här: Google Street View – Vad krävs för att bli godkänd?

Mina mest populära bilder i 360 grader

Här kan du se ett par av mina bilder. Samtliga av dessa är tagna med en helt vanlig mobiltelefon.

Rosengården – Karlshamn

Vill du se mer bilder från vackra Rosengården kan du läsa mer i inlägget Rosengården – Karlshamns finpark

Valhalla Ättestupa – Olofström

Östra Håla – Karlshamn

Jag vill se dina bilder

Dela gärna med dig av dina egna 360 gradersbilder bland kommentarerna, jag vill gärna se dina bilder.

Ladda ner Google Street View här

Google Street View på Google Play
Google Street View på Appstore

Tack för att du kommenterar!