En sommardag på vackra Tjärö

Ett stenkast från Järnavik i vackra Blekinge ligger Tjärö och detta hade jag inte en aning om fram till nu. Min vackra frus käre far hade den goda smaken att fylla 60 år härom sistens och detta ville samtliga barn och deras respektive givetvis uppmärksamma på något sätt.

Tjärö var platsen som valdes och för mig som inflyttad 08:a sade platsen mig noll och inget. Jag fick reda på att man tog sig dit båtledes och att det var ungefär allt jag behövde veta. Sagt och gjort, vi tog oss ut på den charmiga färjan och gav oss iväg.

En lång dag med sol, bad, roligt sällskap och god mat värmde nog den gamle svärfar’n i själ och hjärta och vi somnade ovaggade allihop.

Semesterbilder med systemkamera

Jag var långt ifrån ensam om att släpa med mig systemkameran till Tjärö, många var semesterbadarna som bar omkring på Canon- och Nikonmodeller av varierande sort. Många med stora teleobjektiv.

Jag hade för för avsikt att testa på Canon EOS 700D’s filmfunktion. Därför är alla bilder i det här inlägget tagna med kitobjektivet. Mitt vidvinkelobjektiv som allt som oftast sitter monterat har alldeles för långsam och framförallt högljudd autofokus för att kunna användas till film.

För att få med reflektionerna i vattnet som jag ville använde jag mig av ett 58-millimeters roterande polariserande filter.

Som vanligt klickar ni på bilderna för att se dem i högsta möjliga upplösning. Läser ni EXIF-datan så får ni ta ISO-värdet med en nypa salt då samtliga HDR-bilder i detta inlägg är tagna med hjälp av Magic Lantern och bristen på stativ gjorde att jag också fick använda mig utav funktionen som ändrar ISO på de de exponeringar som egentligen kräver längre slutartider än vad som är möjligt att handskas med utav stativ.

Läs mer: Magic Lantern – Mer funktioner till din Canon systemkamera utan kostnad

Bor du i närheten och har ett par timmar semester att slå ihjäl rekommenderar jag varmt ett besök på Tjärö. Har du finska gener som underteckned rekommenderar jag att du inte ens funderar på att ta dig dit utan minst eller par kilo solskyddsfaktor 50.

Jag smörjde in mig på alla tänkbara vis men trots det sitter jag och gnyr så fort jag rör mig – röd som en polkagris.

Tjärö bjuder på vacker natur och god mat

Född stockholmare som jag är så är varken skärgårdsöar eller vatten främmande element för mig men det är sällan jag befunnit mig på en mysigare ö.

Efter en hel dags plaskande och promenerande hittade vi upp till restaurangen där vi åt oss mätta och belåtna innan det var dags att bege sig mot bryggan och den väntande båten tillbaka.

Hur hittar du dit?

Mer information om Tjärö och Guö hittar ni på följande länk:

Tjärö och Guö 

Här är en film från kvällens sista färjetur mellan Tjärö och fastlandet.

Bilderna i inlägget är HDR-bilder. Läs mer om tekniken om du är nyfiken på att prova själv här: HDR Guide på Svenska