Roadtrip med husbil genom Sverige 2016

Resdag 1 – Mörrum till Ulricehamn

Starten för vår roadtrip med husbil genom Sverige gick officiellt när vi rullade ut från uppfarten men det blev inte på riktigt förrän vi lämnade stadsgränsen. Som jag skrev inledningsvis hade vi inte riktigt någon rutt upplagd mer än att vi skulle norrut. Vi bestämde oss efter ett par mil med riktning norr att passera Värnamo för att äta en stärkande middag på Max. Om man som jag inte tål gluten och strävar efter en någorlunda vegansk livshållning finns det inte särskilt många stopp längs vägen som man kan göra utan att tumma på sina livsval.

Detta har Max tagit fasta på och erbjuder helt veganska alternativ och byter man ut brödet mot ett glutenfritt dito är det bara att tugga i sig och se glad ut. Det är min fasta övertygelse att när någon får för sig att göra dylika tilltag skall dessa premieras och därför stannar vi nästan alltid till och äter på Max i Värnamo om vi har vägarna förbi. Säljs inga veganmål finns det ingen anledning för Max att fortsätta servera dom så var inte rädd för att testa. Nu är detta är inte en kosthållningsblogg så jag lämnar härmed eventuella tankar om snabbmatsrestauranger och går vidare med reseberättelsen.

Var ska vi sova inatt?

När vi var mätta och glada och hunden rastad började det bli läge att bestämma var vi skulle tillbringa första natten i husbil. Jag började bli lite spänd av förväntan och började ivrigt trycka på manöverpanelen till husdelen. Färskvatten på 100%, gråvatten på 0% och full kräm i batterierna borgade för en bekväm natt. En av tankarna med husbil var att vi genom att köpa husbil istället för husvagn på ett lättare sätt skulle kunna dra iväg en fredagkväll, köra så långt vi orkade och sedan slå ner bopinnarna vid någon vacker plats och sedan fortsätta vidare dagen därpå.

Äventyraren inom mig tycker att det här är fantastiskt och möjligheterna känns i det närmaste oändliga.

Kort roadtrips räknas också

Visst behöver man lite då och då leta sig fram till någon slags civilisation för att tanka nytt färskvatten och kanske tömma latrinen men annars vill jag ha valmöjligheten att göra lite som jag vill. En roadtrip med husbil behöver inte alltid betyda att man kör i 4 dagar för att komma till sitt mål. Ibland räcker det med någon timmes körning, eller ännu mindre, för att komma fram till en vacker och tidigare okänd plats. Att sedan ha möjligheten att i princip åka vart man vill och helt styras av sina infall gör att roadtrip med husbil måste vara något av en drömsemester för mig.

Jag tänkte därför att vi i första hand skulle fricampa, i andra hand hitta en ställplats och i sista hand en regelrätt camping. Jag hade tankat ner i princip varenda vägsnutt av Sverige via Google Maps offlineläge så oavsett hur bra eller dålig mobiltäckning vi hade skulle vi alltid ha en karta att köra efter. Här kan du läsa mer om hur du gör det: Ladda ned områden och navigera offline. Vid första bästa bilmack inhandlades för säkerhets skull även en riktig fysisk karta. Vi navigerade stora delar av förra årets semester med hjälp av karta och det ligger en viss charm i att veckla ut en kvadratmeter karta och med hjälp av den försöka hitta en lämplig väg till nästa resmål.

Ta hjälp av tekniken

Innan avfärd hade jag installerat ett par appar som jag trodde jag skulle få nytta av ute på vägarna. Den första hette Ställplatser och du laddar ner den till Android här. Har du en iPhone så finns det säkerligen liknande appar för den plattformen också. Den andra appen heter Rast & Camp och tanken med appen är att den ska hjälpa dig att hitta rastplatser för kortare stopp och vila. I efterhand visade det sig att jag startade den en eller två gånger för att försöka hitta en rastplats med tillgång till färskvatten. Det problemet löste appen med bravur.

Är det fest så är det

I takt med att milen på trippmätaren ökade började husbilen kännas mindre och mindre på vägen. Jämförelsevis med första resan hem från Bengt i Örkelljunga då jag trodde att jag knappt skulle få plats i en fil. Körningen blev avslappnad och ganska snart kom jag in i ett behagligt lunk där jag prioriterade bekvämlighet och bränsleekonomi istället för att hela tiden komma först fram till rödljusen som det gärna blir när man sitter i ett lite mindre och kvickare ekipage. När jag kontrollerade färddatorn vid en kortare kaffepaus stod snittförbrukningen på 8,6l/100km och det var jag mer än nöjd med. I takt med att solen närmade sig horisonten och vi rörde oss längre och längre norrut började det bli dags att fundera på var vi skulle sova inatt. Ovan nämnda app tipsade om en vettig ställplats i Ulricehamn. Det var inte så mycket att orda om så vi bestämde oss helt enkelt för att styra ditåt och se vad vi kunde hitta.

Husbil parkering Ulricehamn - Ludwig Sörmlind
Här slog vi läger för natten när vi kom fram till Ulricehamn.

Framme i Ulricehamn fascinerades jag av det förhållandevis stora antalet gamla amerikanare, ett tag kom dom så tätt så jag funderade på om vi ovetandes hade råkat köra in i en cruising. När vi närmade oss vår tänkta plats där vi tänkte stå över natten visade det sig att det var festival i stan. Efter ett snabbt öråd vid ett rödljus körde vi en runda på stan och kollade läget innan vi hittade en alternativ plats intill en vacker liten sjö. Här var det både plant och fint och det var inte så mycket att göra annat än att ställa sig till rätta och påbörja middagen.

En och annan husbil stannade till bredvid oss men lämnade efter någon timme, detta gjorde inte oss något så när middagen var uppäten och bortdiskad pratade vi in på småtimmarna och lät oss vaggas till sömns av basgångarna från festivalscenen.

I nästa del uppgraderar vi våra sängplatser och säger träffar en tant i rosa tröja.

Relaterat innehåll

2 tankar på “Roadtrip med husbil genom Sverige 2016”

  1. Det är ju en frihet att köra med en husbil. Jag hade nog inte satt upp fasta planer utan kollat nätet efter platser som intresserar mig, och sedan blir det ju många platser ”på köpet” under färden :)

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: