Uppdaterad 15 oktober, 2017

Bonusresa – Weekend på Öland

Nu var vi återigen hemma. Fredagen hade både kommit och gått och det började bli dags att se tillbaka på sommarens semester och börja planera lite för nästa års resa. Men än hade vi ett par dagar kvar att njuta av sommarvärmen och av dessa villa vi göra något speciellt och minnesvärt.

När lördagsmorgonen kom var det inte så mycket att fundera på, vi kände oss helt enkelt inte färdiga ännu. Husbilen som fortfarande var fullpackad med mat, kläder och allt som vi skulle kunna tänkas behöva en helg tömdes på smutstvätt och diverse annat innan vi återigen begav oss av ute på vägarna.

Den stora fördelen

Det här är vad jag tror är den stora fördelen med husbil. Får man en idé om att man vill bege sig någonstans är det ett väldigt kort avstånd mellan idé och handling. Det är bara att hoppa in och köra iväg, destinationen kan man fundera på medan man tar sig dit. Det här passar förmodligen inte alla men för oss är det helt perfekt. Vill vi tillbringa natten vid en sjö? Ja, då kör vi till en sjö. Vill vi träffa andra människor och kanske ta en långdusch på kvällen? Ja, då kör vi till en camping. Det är inte svårare än så.

Sagt och gjort, återigen befann vi oss på de stora vägarna och det tog inte speciellt lång tid innan vi kom på att vi nog ville åka till Öland. Den värsta turistsäsongen var över för i år och vi misstänkte att vi inte direkt behövde trängas på den avlånga ön. Vägen dit var inte helt problemfri.

Det brinner!

Strax innan Kalmar hamnade vi mitt i ett vägbygge och vår plats i de slingrande köerna råkade bli bakom en bil av modell äldre med påkopplad husvagn. En svag doft av vad jag då misstänkte var slirande koppling spred sig i kupén och jag tänkte inte mer än det. Förmodligen var husvagnen lite för tung för att den lilla bilen skulle kunna dra den utan att slira alldeles hejdlöst på kopplingen tänkte jag och slog bort den svagt stickande doften. Lukten försvann och kom tillbaka med jämna mellanrum och jag tänkte inte längre mer på det.

Stanna mitt på bron

Vi passerade så småningom igenom vägarbetet och svängde av mot Ölandsbron. Nu tog resan en helt ny vändning och det hela blev ganska spännande! Nästan precis på mitten av bron fylls mina näsborrar av en lukt som jag inte tar miste på. Det luktar elbrand.

Jag ser mig förvånat omkring och ser att det formligen väller ut rök från under passagerarsätet. En vanligtvis ganska tråkig överfart över Kalmarsund har precis förvandlats till något utav en krissituation.

Att stressa upp sig över saker är inte något som jag gör i första taget så jag berättat för den ännu ovetande Malin vad som håller på att hända och funderar kvickt på nästa drag. Jag känner att alternativet stanna mitt på bron inte är speciellt genomtänkt om röken nu skulle utveckla sig till en fullt utvecklad brand. Malin hissar ner fönstret för att den rökfyllda kupén ska vädras ut medan jag växlar ner och ställer mig på gaspedalen.

Dags för inspektion

Strax efter Ölandsbron finns det en väl tilltagen ficka som annars används av polis eller bilister i nöd. Jag anser mig tillhöra den sistnämnda kategorin och svänger in. Bilen stängs av och röken lägger sig. Nu inleds operation felsökning och jag går direkt in i bilmekanikerläge. Jag ser varken smälta kablar eller brunna säkringar vart jag än tittar och det känns lite som att det är det som är problemet. Förmodligen skulle väl en säkring brunnit av när något gått sönder men inte gjort det. Jag kikar på elcentralen under passagerarsätet och känner lustigt nog att kabeln till manöverpanelen är varm så jag drar helt enkelt ut den. Så här håller vi på ett tag medan Malin försöker få kontakt med Bengt i Örkelljunga som naturligtvis har stängt då det är lördag.

Nya säkringar

Vi byter ut samtliga säkringar i elcentralen då vi ser att flera av dessa är mycket starkare än vad som står angett. 15A där det ska sitta 10A etc. Inget bra tecken, antingen har säkringarna gått ofta för tidigare ägare av husbilen och dom löste det på detta sätt eller så är det ren och skär okunskap. Jag hoppas på alternativ två. Till slut vågar vi koppla in alla kablar igen och starta bilen. Ingen ny rök framträder och kablarna håller sig svala. Däremot hörs ett märkligt ljud bakifrån husbilen som jag snabbt lokaliserar till kylskåpet.

Smarta kylskåp

Husbilen är försedd med ett system som kopplar om driften av kyl och frys efter vad för slags energikälla som finns tillgängligt för stunden. När bilen rullar med motorn igång går det på 12V, när bilen står till med motorn avstängd kopplas gasoldriften på efter 15 minuter och står vi inkopplade på 230V så går kylskåpet på 230V. När kylskåpet försöker köra på 12V knäpper och knastrar det som en telegrafstation i vilda västern och jag provar att ställa om det driften till gasol istället. Vi hör det knäppande ljudet som brukar försvinna efter ett tag men det hela verkar inte fungera som det är tänkt. Lamporna blinkar hejvilt på kylskåpet och vi funderar på nästa drag.

Friskt kopplat hälften brunnet

Efter ett öråd bestämmer vi oss för att fortsätta vår resa och klämma ut det sista ur semester och ta itu med kylskåpsproblemet sen. Kylskåpet verkar gå på gasol och hålla sig kallt och i värsta fall har vi torrvaror som vi kan knapra på. Vi fortsätter upp till Ölands norra udde och Trollskogen. Här tar vi oss till slut fram till vraket Swiks som jag har tjatat om i flera år att jag vill åka och titta på. När jag som ett skolbarn skuttat omkring på den steniga stranden intill vraket och till slut tröttnat börjar vi leta upp någonstans att sova för natten. Men innan dess rullar vi in i Byxelkrok.

Bok-Olle

Flera av mina barndoms somrar spenderades nämligen på Öland och det obligatoriska stoppet innan vi till slut stannade i Löttorp var Bok-Olles bokhandel där bok-rean ständigt tycks pågå och där en skylt på väggen berättade att man just nu befann sig i Sveriges näst billigaste bokhandel. Vilken som var den billigaste kom jag mig aldrig riktigt för att fråga. Ett par deckare med Ölandstema och det obligatoriska seriealbumet stoppades ner i en påse och jag var tvungen att berätta om mina tidigare erfarenheter i den lilla bokhandeln som när jag var en liten parvel tycktes vara oändligt stor.

Mannen bakom kassan log brett och helt plötsligt var vi djupt försjunkna i ett samtal om vår resa, om mannens tidigare liv som resande försäljare och om myggor stora som helikoptrar som man tvingades skrapa bort från rutorna med en isskrapa för att över huvud taget kunna se något. Det senare kom vi in på då vi diskuterade huruvida myggproblemet i Dalarna var värre än vanligt i år. Därom kunde vi meddela att det var det absolut inte. Vill du veta mer om hur livet i Dalarna tedde sig för två husbilsresenärer på genomresa kan du läsa mer i avsnittet som behandlar resans fjärde dag.

Härliga Neptuni Åkrar

Mitt emot Neptuni Åkrar, fältet norr om Byxelkrok som är några bysseskott långt, hittade vi en iordninggjord ställplats med ganska många lediga platser och bra avskildhet mellan platserna.

Någon service i form av toaletter eller liknande var inte att tala om men att slänga sopor gick bra. Här stannade vi för natten och skulle precis ge oss i kast med att börja laga mat när vi inser att gasolen är helt slut.

I P11-tuben som jag fyllde på dagen för avfärd fanns inte en droppe gasol kvar. Detta kändes märkligt då alla jag pratat med innan vi begav oss iväg menade på att man på en tub gasol klarade sig i flera veckor om det ville sig väl. Jag kliade mig i huvudet ett slag innan jag gick bort till kylskåpet som fortfarande gav ifrån sig ett svagt tickande. Kan det ha varit så att det numera trasiga kylskåpet i sitt dåliga skick helt enkelt tömt gasoltubens innehåll i sina fruktlösa försök att få till lite kyla? Jag stängde av kylskåpet helt och hållet och rusade ut för att byta tub.

Om jag är jobbig när det kommer till vattentankens innehåll så var det inget mot hur jag är när det kommer till gasolen så jag hade naturligtvis köpt en full flaska extra just in case. Och det var ju bra nu så vi kunde laga färdigt middagen.

Jag hann knappt öppna husbilsdörren innan jag blev attackerad av helikoptermyggorna. Under de få minuter som jag var i färd med att koppla om gasslangar och dra åt spännband hann myggjävlarna ta flera stora tuggor av mig både här och där. Väl inne i husbilen insåg jag att jag släppt in minst lika många myggor som fanns utanför den och natten spenderades med en flugsmälla i handen. Till slut blev det då söndag och vi tog vårt pick och pack och körde hem. Väl tillbaka i vardagen igen kördes husbilen tillbaka till Bengt för service och översyn och i skrivande stund står den där ivrigt väntandes på nya delar.

Förhoppningsvis så hinner vi med en resa eller två till innan det blir alldeles för kallt för att fara omkring på vägarna hur som helst.

Tyckte du om vår resa? Kom gärna med tips på sevärda resmål inför nästa gång vi beger oss iväg med husbilen.

2 thoughts to “Roadtrip med husbil genom Sverige

 • John Jonasson

  Det är ju en frihet att köra med en husbil. Jag hade nog inte satt upp fasta planer utan kollat nätet efter platser som intresserar mig, och sedan blir det ju många platser ”på köpet” under färden :)

  Svara
  • Ludwig Sörmlind

   Helt rätt! Så här i efterhand så var det just att vi aldrig riktigt visste vart vi skulle ta vägen som blev det stora nöjet. :)

   Svara

Tack för att du kommenterar!