Roadtrip med husbil genom Sverige 2016

Passa på! Husbilen i det här inlägget är nu till salu. Läs mer här!

Det du alldeles i detta nu står i begrepp att börja läsa är en historia om vår roadtrip med husbil upp och ner längst Sveriges vägar under sensommaren 2016. Vissa av vägarna var fantastiska och bjöd på vyer som jag knappt trodde fanns inom landets gränser medan andra vägar var så hejdlöst usla att jag flera gånger funderade på att stanna till och kontrollera om samtliga hjul verkligen satt fast.

Vill du läsa mer om vår roadtrip från Blekinge till norraste Lappland sommaren 2017?

Läs mer: Roadtrip 2017 med husbil från Blekinge till Lappland

Ända sedan vår semester 2015 när vi tog vårt pick och pack och körde till Norge har tanken på en liknande resa fast inom landets gränser legat och gnagt i mitt bakhuvud. Då åkte vi två hundar och två vuxna i en Kia Carens med den ungdomligt romantiska och lätt naiva inställningen att vi skulle sova i bilen i en hel vecka. Att bara sova rätt upp och ner i en bil är ingen bekväm historia och för mig som är närmare 40 än 30 är det inte helt optimalt att ligga och sova som en tinad krabba och sedan spendera hela nästföljande dag körandes bil.

Roadtrip med husbil – en återkommande sysselsättning

Det hela slutade med att vi endast spenderade första natten i bilen och resterande övernattningar skedde, till samtliga i resesällskapets stora lycka, på hotell eller vandrarhem. Här kan du läsa mer om vår roadtrip i Norge 2015. Den här gången visste vi, eller åtminstone misstänkte, att en husbil förmodligen var det rätta färdmedlet för oss och vi började kika på möjligheterna att hyra en husbil i någon vecka för att prova på innan vi tog steget fullt ut och faktiskt köpte en.

Det visade sig kosta lite mer än vad vi var beredda på att betala för en vecka i husbil så vi började åka runt till olika försäljare för att känna lite på marknaden. Läs vidare och följ med oss från Blekinge till Västerbotten.

Husbilar i Pukavik besöktes och jag tappade räkningen på hur många husbilar jag hoppade in och ut i. Jag har dålig koll på vad man bör titta på när man jagar husbil men Malin styrde med fast hand och pekade menande på diverse olika lösningar för toalettbehov, sovplatser och matlagning. Här förstod jag att det var lika bra att ta ett par steg bakåt och låta Malin visa och berätta. Vi bestämde oss för att jämföra utbudet på lite olika återförsäljare och packade med oss svärmor i bilen som förmodligen har kört mer mil med en husbil än vad jag har gjort med en vanlig och vi stannade till en snabbis på Vinslövs Fritidscenter innan vi for vidare mot smått legendariska Bengt i Örkeljunga.

Hos Bengt behövde vi inte leta speciellt länge innan vi hittade en bil som kändes intressant. Svärmor förkunnade högt och tydligt att vi förmodligen inte hittar något bättre bil för våra behov än just den bilen hon resolut ställde sig bredvid och efter att ha kikat in i ett 30-tal bilar till fann vi att det förmodligen stämde ganska bra.

Man ångrar bara det man aldrig gör

Affären gjorde upp snabbt och effektivt och efter sedvanlig prutning och diskussioner om service och diverse tillbehör hämtades husbilen dagen efter och vi började vårt husbilsliv med att jaga rätt på tallrikar, bestick och diverse annat som man behöver för en resa på cirka 300 mil genom Sverige. Ett par dagar senare kände vi oss nöjda och glada och vi insåg att om vi har glömt något vid det här laget så får vi leta upp det längs vägen. Att helgardera sig mot varje tänkbar situation som kan uppstå skulle kräva dubbelt så mycket utrymme som vi hade att disponera i husbilen.

Villigt erkänner jag att jag hade lite fjärilar i magen när jag lade mig för att sova på kvällen. Vår första roadtrip med husbil var påväg att starta på riktigt.

Morgonen för avfärd

Morgonen och förmiddagen ägnades åt att packa in allt i husbilen, fylla på vatten (det här skulle visa sig vara ett ständigt återkommande ämne för skratt och diskussion) och se till att gasolen skulle räcka hela resan och runt lunchtid rullade vi ut från uppfarten och började på vår resa genom landet. En vis man har någon gång sagt eller skrivit något i stil med att världen är en bok och dom som inte reser läser bara en sida. Om vi ska förenkla påståendet en aning kan vi säga att Sverige är ett kapitel och vi ville inte fastna på förordet.

Under flera år har vi diskuterat i omgångar olika platser som vi vill se i landet och i takt med att vi får nys om nya platser skriver vi upp dom på en lista som vi sen bockar av när vi väl har varit där. Innan vi åkte hade jag en förhoppning om att bocka av allt från Smögenbryggan till Höga kustenbron men det slutade med att vi inte besökte ett enda tilltänkt resmål utan istället hittade helt nya.

Inga måsten

Vardagen styrs av olika måsten vilka måste utföras på ofta väldigt specifika tidpunkter. Det här fungerar förvånansvärt i arbetslivet, särskilt när dessa måsten kräver flera personers inblandning. Om dessa personer har ett bra sätt att synkronisera sig kring vissa tidpunkter blir det lättare för alla att faktiskt få något gjort, exempelvis med en klocka och en kalender av något slag. Under en semester är måsten det sista jag vill tänka på och därför hade jag inte lagt upp någon vidare rutt innan vi körde iväg. Det enda måstet jag hade var att på fredagen veckan efter avfärd var jag tvungen att befinna mig på jobbet. Detta gjorde att resan inte skulle kunna bli så lång som vi ursprungligen hade hoppats på men vi bestämde oss för att göra det bästa av situationen och köra så högt upp vi vågade, vända hem igen för att jag skulle kunna befinna mig på jobbet på fredagen och sedan pressa ut det sista ur semestern på nästkommande lördag och söndag genom en ny kort liten tur någonstans.

Malin förkunnade att hon aldrig varit högre upp i landet än Mora och där slog jag henne på fingrarna då jag har haft det höga nöjet att ha tillbringat en vecka uppe i Hassela. Det enda måstet för resan enades vi om där och då – vi skulle högre upp än Mora.

Häng med på vår resa. Reseberättelsen är uppdelad efter dagar så du kan lätt navigera dig mellan de olika dagarna. Vårt första stopp på vår resa blir Ulricehamn där vi dels hamnar mitt i en festival samt bestämmer oss för att uppgradera husbilens sängplatser en aning.