Realism behöver inte alltid vara målet med ditt foto

Uppdaterad 19 oktober, 2016

Det finns purister inom allt man kan föreställa sig. Fotografer som fnyser åt alla som inte använder gråkort och/eller inte strävar efter att varje exponering som landar på kamerans minneskort ska efterlikna verkligheten till 100%. Du känner säkert igen dom – kritiker som ofta och gärna berättar för alla som vill höra på hur det är fusk att bildbehandla sina bilder i Photoshop. Riktiga fotografer sätter bilden direkt i kameran.

Sedan finns det mer fria själar som istället gör lite vad de vill med sina kameror. Blir bilden bra men solen kanske inte strålade så där vackert i verkligheten som den gör efter ditt arbete i Photoshop? Bara att klicka spara och se glad ut.

Jag tillhör den senare kategorin. Mina bilder kanske inte passar för att ackurat beskriva ett föremål i Nationalencyklopedin, däremot skulle jag kunna tänka mig att de passar som skrivbordsbakgrund på din dator. Och det är okej det också.

Du har din bildstil och jag har min

När jag ser en bild som jag inser skulle tjäna på att kanske köras ett varv genom Photoshop eller något annat bildbehandlingsprogram skulle jag aldrig få för mig att oombedd föreslå det. Om däremot fotografen skulle fråga om det kanske fanns något man kunde göra för att rädda en delvis utfrätt himmel eller rädda lite information från de mörkaste skuggorna på bilden skulle jag mer än gärna komma med tips och idéer.

Jag lägger ofta ut bilder på olika sociala medier och på senare tid har jag fått frågor om hur jag gjort när jag bildbehandlat bilderna. Därför började jag lägga upp ett par filmer på min Youtube-kanal som visar den färdiga redigeringen från början till slut.

Titta gärna in på min Youtubekanal om det låter intressant. Här nedan länkar jag en av filmerna så du får se vad det handlar om.

Då och då får jag kommentarer efteråt där människor låter meddela att de av någon anledning är besvikna över hur mycket arbete det ligger bakom i exempelvis Photoshop. Precis som att bilden på något sätt blivit sämre när de ser det underliggande arbetet.

Oredigerade bilder

Jag skulle aldrig få för mig att lägga ut en oredigerad film direkt från kameran och jag skulle heller inte ge bort en råfil bara innehållandes informationen från kamerasensorn och låta någon annan pilla och dra i reglagen. Det är i Photoshop som jag lägger min prägel på bilden och som gör att jag bilden blir min. Precis som den analoga fotografen som framkallar själv gör i sitt mörkrum.

Bilderna nedan är tagna på hemmaplan. Jag fick tillåtelse av Malin att lägga upp bilden från hallen inomhus så länge jag lovade att berätta att det faktiskt inte är så smutsigt inomhus som bilden låter påskina.

Vad tycker du?

Är det fusk med all sorts bildbehandling? Lägger du själv ut bilder direkt från kameran i tron att dessa är bättre än någon annans bilder just för att de är oredigerade?

Dela gärna med dig av din åsikt i kommentarsfältet.

Retusch är ett hantverk.

Orden ovan är skrivna av den duktiga retuschören och fotografen Elin Kero. Lär mer i hennes inlägg Retusch är ett hantverk.

 

Dela:

Tack för att du kommenterar!