Uppdaterad 9 oktober, 2016

Det börjar klia lite i fingrarna efter ett nytt fotoprojekt. Ett montage tänkte jag på ett tag men då jag varken har bra källbilder eller ens har en rolig idé i huvudet siktar jag på något annat. Något som jag aldrig provat tidigare är att fotografera gnistregn. Se filmen i inlägget så förstår ni.

Utrustningen man behöver är varken dyr eller svår att få tag i. Det jobbigaste att införskaffa om man inte bor någorlunda nära en stad av mellansvensk storlek tycks vara stålullen. Jag har provat att få fyr på Svinto och det går hyfsat men slocknar väldigt lätt. Tvålen luktar satan trots ihärdiga försök att skölja bort den innan antändningen.

En ballongvisp av godtyckligt märke går loss på en tjuga, ett snöre eller koppel att knyta fast vispen i hittar man kanske i en byrålåda. När man har allt detta är det bara att invänta mörkret och hitta en fin plats att befinna sig på.

Jag återkommer i ämnet när jag lyckats få fatt i tillräckligt fin stålull utan tvål. Under tiden kan ni roa er med att kika på den här filmen som förklarar tillvägagångssättet lite mer ingående.


Är detta något som du själv sysslat med och har några konkreta tips och idéer? Spontant kommer jag att tänka på att en huvtröja kan vara trevligt för att slippa få glödande stålull i nacken och att man bör lämna varseljackan hemma för att undvika att synas allt för mycket på slutprodukten.

Mer inspiration kommer nedan, ni måste erkänna att det hela ser rätt häftigt ut. Att bara stå och snurra på en glödande visp ute på en åker ger nog inte så himla mycket – jag misstänker att hemligheten ligger i platsen. Ett par platser kommer jag på så här på rak hand men tips gärna om ni har något bra ställa som man skulle kunna testa det här på.

steel wool photo

steel wool photosteel wool photo

steel wool photo

Observera att jag inte tagit någon av bilderna nedan, länk till fotograferna och respektive bilds licens hittar ni sist i inlägget.

Foto av Anthony Quintano 

Foto av colink.

Foto av Juanedc 

Foto av Katherine Hodgson 

Foto av colink. 

Tack för att du kommenterar!