Potatis och kolera i Elleholm

Mörrum är mitt hem och härifrån är det inte särskilt långt vare sig till Karlshamn, Kristianstad eller Karlskrona. Till Elleholm är det till och med jättenära och det är just där bilden i det här inlägget är tagen.

Precis som de flesta andra vanliga veckodagar när eftermiddagen börjar gå över till kväll var jag på väg hem mot Mörrum. Jag varierar gärna min resväg för att hålla mig någorlunda på alerten och inte bara åka omkring på rutin.

Elleholmsalternativet

Den här dagen svängde jag inte upp på E22 som vanligt, istället tog jag Vekerumsvägen och svängde så småningom av mot vänster mot Elleholm istället för höger mot Mörrum.

Det dominerande inslaget i landskapet i det här området är Södras stora anläggning och har du aldrig varit här förut så är bruket det du lägger märke till först, om inte vinden ligger på fel – då känner du det på lukten långt innan du ser det.

Den här eftermiddagskvällen var både väder och vind på min sida. Ett svagt, svagt duggregn hängde hotandes i luften utan att ge ifrån sig någon ledtråd om det hade för avsikt att bryta ut i något slags mer ihållande regn.

Lite lätt velig och ambivalent, som jag ofta känner mig, kopplade jag bort hjärnan och lät hjärtat guida mig. Vägen över Elleholm ger dig inte särskilt många alternativa resvägar, du får välja mellan att fortsätta längs vägen eller stanna och vända om. Jag valde det förstnämnda men istället för att fortsätta förbi de böljande åkermarkerna satte jag på blinkersen och svängde tvärt av mot höger.

Kolerakyrkogården i Elleholm - Ludwig Sörmlind
Kolerakyrkogården i Elleholm.
Canon 6D, EF50mm f/1.4 USM, f/8, 8 sek, ISO800

Längst bort på en smal grusväg ligger nämligen en liten kyrkogård och här fann jag mig efter ett par hundra meter. Kyrkogården har en intressant historia, som kyrkogårdar ofta har, och den här lilla kyrkogården har varit med om mycke.

Pest eller kolera

Kolera är inte något nytt påhitt. I mitten på 1800-talet härjade sjukdomen och spred skräck runt om i världen. Man uppskattar av 100 miljoner människor dog av kolera under 1800-talet och Sverige var inte förskonat. 1834 hittade sjukdomen upp till yttersta norden och under de följande 40 åren förlorade vi uppemot 37,000 människor. Ett par av dessa begravdes i kyrkogården i Elleholm.

Läs mer: Kolera spred skräck på 1800-talet

Elleholms kyrkogård är alltså en gammal kolerakyrkogård och den användes ända fram till 1900. Den ligger idylliskt placerad i skogskanten och när man smyger omkring bland gravstenarna känner man sig nästan lite fridfull.

När folk till sist slutade dö i kolera fanns inget direkt syfte med en kolerakyrkogård och så småningom föll den i glömska. Under första världskriget odlades till och med potatis på kyrkogården.

Läs mer: Elleholms kyrkogård – den lilla idylliska kyrkogården

1931 återinvigdes kyrkogården igen och den blev tillräckligt populär för att bli för liten så i mitten på 60-talet utvidgades. den med hjälp av ett stycke mark norr om den ursprungliga platsen.

Var ligger Elleholms kyrkogård?

Om du befinner dig vid Elleholms kyrka står du ungefär 1 km bort från kyrkogården. Fortsätt ut på Elleholmsvägen på väg mot Mörrum tills du ser vägskylten som pekar till höger. Efter ett par hundra meter är du framme. Kika på kartan här nedanför.

Relaterat innehåll

%d bloggare gillar detta: