Panorama vinterlandskap Kofsa

Uppdaterad 4 oktober, 2016

Dagarna och veckorna som har passerat har bjudit på klara nätter och många minusgrader. Isarna har börjat lägga sig även nere i södra Sverige och här kommer en bild från förra helgen. Är du en någorlunda frekvent besökare av den här bloggen så kommer du känna igen fotoplatsen. Alla har vi våra favoritplatser och det här är en av mina.

Kofsa Friluftsområde är platsen där fotot är taget och det har blivit något utav ett smultronställe för mig. Under sommarmånaderna har man ofta sällskap av badande ungdomar eller kärleksfulla par som har picknick på de varma klipphällarna.

Kalla lördagseftermiddagar i januari är området inte lika välbefolkat. Fotot är taget alldeles intill vattenbrynet och vattnet stod väldigt lågt så jag kunde ta mig torrskodd till en liten stenpir som sträckte sig ut mot det öppna havet.

Havet låg fortfarande öppet även om ett par tunna isflak låg och skavde mot varandra i de lugna vågorna. Ett par dagars minusgrader hade kanske gjort isen så tjock att man kunnat gå på den. Läs vidare för att se hur många exponeringar jag använde mig utav.

Hur är fotot taget?

Fotot är taget med ett 35 mm objektiv. Jag ville ha ett mer bredare perspektiv och bestämde mig därför för att göra ett panorama. Jag ville också utnyttja tekniken som jag skriver mer om i inlägget långa slutartider utan brus och därför blev det här en ganska teknisk bild jämfört med en enstaka exponering.

Solen var precis på väg ner bakom horisonten även om den skymdes bakom tjocka moln. Detta gjorde att jag inte hade speciellt lång tid på mig innan ljusförhållandena skulle skilja för mycket på den första exponeringen jämfört med den sista.

Dual-ISO eller vanlig HDR

Jag bestämde mig för att använda mig utav 10 exponeringar per del av panoramat och för att täcka in hela scenen behövde jag använda mig utav 5 delar. Bilden består alltså utav 50 olika exponeringar. För att få upp det dynamiska omfånget aktiverade jag Magic Lanterns Dual-ISO funktion vilken snabbt förklarat tar halva fotot med ett lågt ISO-tal och halva fotot med ett högt ISO-tal (i det här fallet 1600) och på så sätt bygga ihop en bild med mycket högre dynamiskt omfång än en soloexponering. Läs mer om Magic Lanterns Dual-ISO funktion i inlägget Dual ISO med Magic Lantern.

Jag hade istället kunnat använda mig utav den vanliga HDR-metoden med flera exponeringar om jag velat men då hade antalet exponeringar gått upp till 150 stycken om jag använt mig utav 3 exponeringar och hela 350 stycken om jag använt mig utav 7 exponeringar vilket är i mesta laget även för mig som gillar bildbehandling.

Bildbehandling

Efter att ha laddat in alla bilder i Lightroom matchade jag alla exponeringarna så att alla foton blev lika exponerade. Sedan gjorde jag mina vanliga grundinställningar inne i Lightroom. När detta var gjort laddade jag in exponeringarna för varje del av panoramat i en stapel i Photoshop och konverterade dessa till ett smart objekt med stapelläge Median. Detta upprepades för samtliga delar av panoramat och Lightroom hade sedan inga problem att sy ihop delarna till ett färdigt panorama där den sista bildbehandlingen utfördes.

Var ligger Kofsa friluftsområde?

Precis som vanligt hittar du en karta över området där bilden är tagen. Just den här platsen där bilden är tagen är inte tillgänglig med bil då den lilla vägen skyddas av en bom. Du kan däremot parkera alldeles intill bommen och gå ett par hundra meter fram till vattenbrynet.

Dela:

Tack för att du kommenterar!