Panorama solnedgång över Näsviken

Uppdaterad 27 februari, 2017

Nu när julmaten lagt sig och äventyrslustan börjar göra sig påmind igen gav jag mig ut med kameran i högsta hugg. Den här gången var målet mycket närmare än i Fridafors där vi lekte upptäckare häromdagen i det gamla nerlagda bruket.

Vill du se bilderna från det äventyret kan du se dessa här. Under måndagen var det istället Karlshamn som lockade och något som kan liknas vid en civilisation. Väggahamnen och Näsviken stod på tapeten och jag hade en svag liten tanke i bakhuvudet om att försöka mig på en timelapse och ett panorama över solnedgången.

I och med att jag har Magic Lantern installerat på minneskortet så behöver jag inte några fjärrkontroller eller andra mystiska apparater för att få till en timelapse. Istället kan jag bara ställa in kameran för en exponering och sedan upprepa den så ofta eller sällan jag vill hur många eller hur få gånger som helst. Läs vidare om du vill veta mer.

Väl uppe på de hala klipporna vid Väggahamnen satte jag igång en session på 300 bilder spritt över 45 minuter. Jag tröttnade efter 98 stycken och gick och satte mig i den varma bilen igen. Ett gäng svanar och ett par vågor fastnade på bild. När jag får lite ro och tid över ska jag undersöka hur man egentligen får till en time lapse.

Mer än ett par sekunders film blir det inte i slutändan men det kan alltid vara en start på något större. Jag är långt ifrån Appelin med deras Time Lapse över Jönköping men också de måste ha startat någonstans. Har du inte sett filmen innan så passa på att kika nu.

 

 

Här nedan kommer panoramat som har sitt ursprung i 5 st HDR-foton som var och en i sin tur består av 7 exponeringar. Totalt 35 olika exponeringar. Med PTGui sydde jag ihop en variant av varje exponering om det låter logiskt som jag sedan behandlade som vilket HDR-foto som helst. Jag hade förmodligen klarat mig med hälften så många då min halvgamla dator fick slita hårt för att processa hela högen av exponeringar.

Totalt landade det på 11,209 x 3,853 pixlar och 10,4 MB. Klicka gärna på bilden för att se den i sin helhet.

Kastellet Panorama

För mer information om Magic Lantern kan ni titta här, mig veterligen är det endast till Canons kameror och det är väl inte helt 100% säkert att använda. Jag har en Nightly Build installerad för tillfället då den stabila varianten inte finns till min kamera.

För att hitta till Väggahamnen och Näsviken är det bara att kika på kartorna nedan.

Näsviken och Biblioteksparken

Väggahamnen

Dela:

Tack för att du kommenterar!