Orkidé

Stilleben hör inte till vanligheterna när jag fotograferar, men ibland händer det. Orkidéer är fantastiska blommor. De blir gamla, de kräver en skvätt vatten lite då och då och sen bara växer dom och blir gamla. Malin är ett stort fan av dessa blommor och med åren har vi samlat på oss ett par stycken. En gång i tiden hade jag ganska gröna fingrar men orkidéer har aldrig blivit särskilt långlivade i min vård.

Jag trivs bättre med stora gröna växter som man kan glömma bort i ett par dagar eller ibland till och med veckor och sedan bara slänga till lite vatten när bladen börjar se lite skrumpna ut.

Vad sorterna på bilderna heter vet jag inte men min favorit av de jag har hittat här hemma måste vara den vita som har fått växa lite som den vill utan att vara fastklämd mot en blompinne. De flesta orkidéer som jag har sett växer spikrakt uppåt längs med en blompinne. Det har också en viss charm men jag gillar den här vildvuxna lilla krabaten.

Klicka på bilderna för att se en större version.

Bilderna är tagna mot en mörk bakgrund och för att kunna få den tillräckligt mörkt men ändå se till att exponera blomman rätt använda jag en blixt till vänster om blomman på bägge bilderna tillsammans med en silverfärgad reflexskärm till höger om blomman.

Mer om orkidéer

I Botaniska Trädgården i Lund arrangeras en Orkidéfrossa där man kan njuta av utställda orkidéer från världens alla hörn och till och med köpa på sig ett par exemplar själv.

I år är det dags i september. Läs mer på Botaniska Trädgårdens hemsida.