Uppdaterad 18 juni, 2017

Det halvtråkiga vädret fortsätter i min ände av landet. De molntäckta himlarna gör att jag knappt tittat på kameran – ännu mindre funderat på att använda den. Solen verkar dock titta fram över horisontkanten tidigare och tidigare för varje dag som går. Snart är vi inne i mars och solen är uppe både när vi åker till jobbet och när vi återvänder hemåt igen och vi kan glatt sluta bry oss om solens upp- och nergång hela långa sommaren.

Men bara för att man inte springer runt med kameran i högsta hugg behöver inte verksamheten avstanna helt. Jag har lagt ett par kvällar och helger till att uppdatera mitt arbetsflöde och gått från att använda endast Adobe Bridge och Photoshop till att inkludera Lightroom i processen.

Efter en kort vaneperiod är jag ganska nöjd och ställer mig nästan frågande till varför jag inte gjort detta tidigare. Jag är inte helt nöjd och tillfreds när det kommer till förändringar, speciellt inte när det kommer till mitt arbetsflöde som har fungerat någorlunda tillfredsställande i så många år.

Nu tänker du som redan är frälst att vad var det jag sa, men jag väljer att se det som att det är bättre att vara sen är att aldrig komma fram över huvud taget. Jag känner dock att jag har en ganska lång väg kvar att gå innan jag bemästrat programmet. Min slutsats efter att ha provat i ett par veckor är att det är såpass mycket smidigare.

Ett minus dock. Penseln där man kan sudda bort effekter från graderade filter i Adobe Camera Raw hittar jag ingenstans i Lightroom. Förmodligen finns den där gömd någonstans och då hittar jag den förr eller senare. Alternativet är att den inte finns alls och då är det inte så mycket att göra än att vackert vänta och se glad ut.

Canberra - Bad Weater - Pixabay

Om du är nyfiken på vad Lightroom har med det hela att göra och hur jag använder mig utav av det kan du titta på den här korta filmen från Phlearn. För de flesta är just deras sätt att arbeta på lite överkurs misstänker jag men jag finner stort nöje och trivsel med att ha min dator ultraorganiserad. Mina bilder är inget undantag.

För mer kluriga tips rekommenderar jag varmt den karismatiske fotografen Serge Ramelli. Han formligen spottar ur sig guider och instruktionsfilmer på sin YouTube-kanal i olika spellistor. Det mesta handlar faktiskt om bildbehandling av olika slag men du hittar också mer nischade filmer som exempelvis interiörfoto och svartvita bilder.

Fotot i det här inlägget har inte jag tagit, tanken är att det ska illustrera det tråkiga vädret här i Blekinge även om det är taget i Australien. Public Domain från Pixabay.

Featured Image av Patty Jansen

Tack för att du kommenterar!