När vintern kom till Blekinge

För en dryg vecka sedan kom vintern ner till Blekinge men den stannade inte särskilt länge. Under något dygn färgades världen vit av snö innan plusgraderna återvände och gjorde sitt allra bästa för att återigen förvandla omgivningarna till slaskig barmark igen. Med risk för att det här var den enda snön som skulle behaga landa i den här regionen den här vintern gjorde jag mitt allra bästa för att fånga den flyktiga vinterkänslan i bild.

Idag när jag körde hem från jobbet skvallrade min bils termometer om att det rådde +6°C utomhus vilket egentligen skulle kunna vara vilken midsommarafton som helst de senaste åren. För en vecka sedan orkade kvicksilvret i alla fall förbi nollan.

Kallt och ljust i Elleholm

Ett par minusgrader nöp mig i både näsa och kinder under tiden jag fångade vintern på bild och video. Tillsammans med fru och hundar på en inte alltför avlägsen plats lät jag kameran gå varm. Efter ett tag fick jag lite feeling och flippade över kameran på video-läge. Det är något som inte händer var dag.

Vi var inte helt ensamma på vår lilla udde, en bit ute i viken simmade ett gäng svanar omkring ivrigt betandes från havsbotten. Hunden Iso, som är en belevad herre, sket högaktningsfullt i vilket ty svanar är icke något som intresserar honom.

Vinter i Blekinge - Malin Sörmlind
Min fru har ett sjätte sinne för när någon försöker knäppa en bild på henne. Här vände hon sig om i helt rätt ögonblick när jag försöka fotografera henne bakifrån.

Den i jämförelse relativt nykläckta schäfern Kajsa var av en helt annan uppfattning. Svanar var just där och då något av det mest fantastiska hon hade lagt ögonen på.

Vissen vass framför solen - Ludwig Sörmlind
Vassen står torr och tråkig i vattenbrynet framför en ljusstrimma i horisonten.

Svanarna däremot var måttligt intresserade av att ha oss klampandes omkring där uppe på torra land. Tillsammans simmade de närmare i enad front och när de tyckte att vi hade haft vårt lilla roliga startade fräsorkestern. Mina tidigare erfarenheter av svanar är att de är synnerligen snarstuckna. Bits hårt gör dom också. Därför finns det mer bilder av träd än just svanar i det här inlägget.

Svanar i Elleholm - Ludwig Sörmlind
Svanarna ute på öppet vatten blev tillslut nyfikna på oss och simmade närmare.

Det fototekniska

Jag gillar slowmotion och alla sekvenser är filmade i så högt bildrutefrekvens som möjligt. På min kamera är det 50 bilder i sekunden, hädanefter benämnt fps, men för att klara av det måste jag gå ner till 720p istället för 1080p vilket är den maximala upplösningen som min kamera klarar av.

I videoredigeringen har jag sedan renderat dessa filmklipp i 25 fps vilket ger en naturlig slowmotion. Vill man ha ännu mer slowmotion är så här kan man nyttja diverse plugin och specialeffekter men jag valde att nöja mig med det här.

Panorama över den lilla viken i Elleholm - Ludwig Sörmlind
Panorama över den lilla viken i Elleholm. Bilden består av flera bilder tagna med 50 mm objektiv.

För mig som är van vid Photoshop blir videoredigering i Premiere Pro ganska hoppigt och hackigt men så blir det gärna när man inte är riktigt van. Övning ger färdighet och jag gillar att lära mig nya saker eller att bli bättre på det jag redan kan.

Känner du igen Elleholm?

Om du känner igen namnet Elleholm från den här bloggen så är det nog för att jag skrivit om platsen flera gånger. Jag kör ofta igenom här på min väg hem eller till arbetet och ibland stannar jag till och låter kameran göra sitt.

Vill du se mer video i den här fotobloggen?

6 tankar på “När vintern kom till Blekinge

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: