Uppdaterad 23 september, 2016

De sista flyende solstrålarna fångades en afton vid Nabben i Mörrum. Med mig hade jag Malin och min kamera. Bilden togs utan stativ, för att kompensera för det svaga ljuset krävdes ganska hög ISO. Tack vare Topaz verktyg lyckades jag få bort nästan allt synligt brus.

Nabben Solnedgång

Det finns dock andra sätt att ta bort brus från bilder, i det här fallet hade jag lika gärna kunnat använda mig utav en teknik som jag går igenom lite mer i detalj i min HDR guide i 3 delar på svenska. Det fungerar inte så bra när det är brus blandat med fina detaljer men i fall som det här ovan när det gäller en brusig himmel fungerar det över förväntan.

  • Börja med att duplicera lagret med den brusiga himlen. Se till att originallagret och det duplicerade lagret ligger under varandra.
  • Applicera gaussisk oskärpa, vilket värde är svårt att säga då det skiljer sig från bild till bild. Se till att allt brus suddas ut och försvinner.
  • Maska med hjälp av en lagermask fram den suddiga brusfria himlen, använd en mjuk pensel och lågt flöde och opacitet. Maska hellre fram mjukt genom många drag istället för en hård pensel med 100% opacitet.
  • Färdigt! Bruset är förhoppningsvis borta.

Canon EOS 1000D är inte världens bästa kamera för höga ISO-tal. Nu är jag en glad ägare av en EOS 700D och den gör efterarbetet mycket lättare. Försök se till att du inte fångar mer brus än nödvändigt men vid situationer då du måste använda dig utav höga ISO-tal för att inte få en suddig bild kan man rädda många bilder med tekniken ovan om man inte har tillgång till mer avancerade plugin.

Tack för att du kommenterar!