Uppdaterad 8 september, 2017

Mörrumsån är något som jag har lärt mig att leva med. Jag bor blott ett flugkast från den brusande älven och har gjort så i ganska många år. Det första jag tänkte på när jag stod i trädgården med min då tilltänkta fru – något som sedan blev ett faktum – var att det var ett fasligt brusande nere vid ån.

Obs! Inlägget innehåller annonslänkar.

Idag hör jag inte ljudet från vattnet överhuvudtaget. Det är ett bakgrundsljud som liksom alltid finns där, precis som att jag inte hörde godstågens skramlande när jag bodde i en studentlägenhet i Skövde alldeles intill tågspåret eller tunnelbanans skumpande gnissel när jag sprang omkring i Stockholm och levde rövare i min ungdom.

Fotot är taget från en gångbro under järnvägsbron ett stenkast från Mörrums station. Samtliga bilder från de tidigare inläggen på denna blogg är tagen med en Canon EOS 1000d.

Det finns många olika sätt att ställa in sin kamera och det är mycket att tänka på när man ska fotografera i HDR för att man inte ska komma hem missnöjd med vad som fastnat på minneskortet. För att få med dig så mycket data som möjligt från din kamerasensor rekommenderar jag varmt att du fotograferar i RAW om du inte redan gör det.

Kameran som jag hade i min ägo när bilderna nedan togs klarade som mest med 1.5 bilder per sekund vilket gjorde att det hann flyta ganska mycket vatten under bron mellan de tre exponeringarna med 2 stopps mellanrum mellan varje exponering.

Med hjälp av lite maskningsarbete i Photoshop gick det att plocka fram en ganska trevlig mjuk effekt på vattnet som jag tillslut blev ganska nöjd med.

 

Under bron vid Mörrumsån - Ludwig Sörmlind

När bilderna i det här inlägget togs hade jag beställt en uppdatering i form utav en Canon EOS 700D. Jag har både den och min föregående kamera kvar i mitt ägo även om jag nu för tiden fotograferar med en Canon EOS 6D.

När tillfälle uppstår ska jag gå ner till samma plats igen vid Mörrumsån och försöka återskapa bilderna så här ett par år senare.

Trots att jag bott i Mörrum i många år nu har jag bara utforskat en liten delsträcka av den majestätiska Mörrumsån. Har du några tips längs ån som du vill dela med dig av?

Gör gärna det i kommentarsfältet här nedanför.

Tack för att du kommenterar!