Uppdaterad 22 april, 2017

Foton tagna av strömmande vatten med långa slutartider ger fantastiska effekter där vattnet nästan ser mjölkvitt ut. Jag ville kombinera långa slutartider med HDR och begav mig ner till Mörrumsån för att prova på just detta. Jag hade tillverkat egna gråfilter tidigare och för en kostnad på ett par tior tycker jag resultatet blev fantastiskt.

Efter ett par testskjutningar hittade jag en exponeringstid som gav vattnet precis den effekt jag var ute efter. Jag provade att aktivera kamerans funktion för att reducera brus vid långa exponeringar men valde snabbt att avaktivera den igen då det tog på tok för lång tid att spara varje exponering. Brusreduceringen gjordes senare i Photoshop CC istället.

Hur tog jag bilden?

HDR Guide Final

Fotot är en kombination av lång slutartid med hemmagjort gråfilter och HDR och jag gillar verkligen resultat. Bilden är även resultatet av guiden HDR guide i 3 delar på svenska där du också kan lära dig göra likadana bilder.

Fotot togs på dagen då det var såpass ljust att några längre slutartider var omöjliga att få till utan att hela bilden blev utfrätt. Lösningen på det här blev att på något sätt minska mängden ljus som träffade kamerasensorn.

Läs mer om de första bilderna jag tog med hemmagjort gråfilter i inlägget Så gör du ett hemmagjort gråfilter

Här hittar du guiden där ovanstående foto skapas. HDR guide

Tack för att du kommenterar!