Lång Slutartid Mörrumsån Kungsforsen

Uppdaterad 22 april, 2017

Svetsglas i all ära men efter att ha provat mig fram nere vid den brusande Mörrumsån fann jag att svetsglaset jag tidigare inhandlat för att använda som ett slags hemmagjort ND filter för att möjliggöra foton tagna med lång slutartid var alldeles för mörkt när solen inte stod på toppen av himlavalvet. 

Jag hade inte tagit med mig min trådutlösare och då exponeringarna började närma sig 3 minuter var det varken roligt eller fysiskt möjligt att hålla in avtryckaren utan att rubba kameran och på så vis råka ut för skakoskärpa.

Istället provade jag mina nytillverkade ND filter. Dessa är tillverkade utav 5 mm akryl och belagda med helt vanlig solskyddsfilm av samma sort du kan handla på Mekonomen, Biltema eller annan godtycklig affär där du kan köpa bildelar.

Jag hade tillverkat två filter, solfilmen jag valde var av den mörkaste sorten jag kunde hitta och resultatet blev över förväntan. Filtret klämdes fast mot objektivet med hjälp av gummisnoddar som sedan krängdes runt vingarna på det bakvända motljusskyddet. På det ena filtret monterades solfilmen på ena sidan och på det andra filtret lade jag solfilm på både fram och baksida. Det senare gav en oväntad effekt då det blev knallrött. Inga exponeringar togs med det filtret denna dag men det kan ge kraftfulla effekter vid rätt tillfälle.

Mörrumsån långa slutartider - Ludwig Sörmlind

Slutsats

Om du fnyser åt hemmapul och skakar på huvudet åt detta experiment får du förmodligen bättre eller likvärdiga resultat genom att köpa ett ND filter avsett för just lång slutartid. Du får mer kontroll över hur mycket ljus som filtret släpper igenom och kan därigenom mycket lättare räkna ut slutartider utan att behöva experimentera dig fram.

Tycker du däremot om att bygga saker eller inte vill lägga hundratals kronor på filter från fotoaffären bör du testa detta. Plastglas från Biltema fungerar ypperligt och lite spillbitar solfilm kan du säkert köpa billigt eller rent av få hos din lokala biltonare.

Jag ger detta 4 av 5 i betyg. Nackdelen om du tillverkar många filter i olika mörkhetsgrader är att du också får bygga något för att förvara dom i. Solfilm är repkänsligt.

Dela:

Tack för att du kommenterar!