Följ de här fotograferna – Mina största inspirationskällor 2016

I en allt mindre värld gäller det att hela tiden hitta nya sätt att nå ut till sina tilltänkta läsare. Sorgligt nog så varken talas eller för den delen skrivs språket Svenska av särskilt många människor. Engelska är i stora delar av världen lingua franca och denna enorma mängd engelskspråkiga människor vill jag kunna kommunicera med på något sätt.

Det här är inte ett lingvistiskt blogginlägg, det här är ett inlägg som handlar om kreativa människor som jag av en eller flera anledningar ser upp till. När det här inlägget ursprungligen skrevs är år 2017 bara ett par timmar gammalt och det börjar bli läge att ta en titt i backspegeln och se tillbaka på ett år som många av helst kanske skulle vilja glömma.

Under 2016 känner jag själv att jag har utvecklats som landskapsfotograf. Jag är långt ifrån ett fullfjädrat proffs men numera kan jag styra bilden istället för att bara trycka av tillräckligt många exponeringar och hoppas på det bästa. Det var inte särskilt länge sedan jag fotograferade utan någon vidare eftertanke, jag reflekterade inte om horisonten lutade 15 grader – jag fixade det i efterbehandlingen.

Kompositionsmässigt likadant, många gånger hade jag kommit hem med en bättre bild om jag kanske tagit tre steg åt sidan eller längre fram men det insåg jag inte förrän jag kom hem och tömde minneskortet. Men det här skulle som tur var komma att ändras.

Efter att ha tagit en ordentlig titt på mina tidigare bilder och jämfört med de fotoartister jag länkar längre ner i inlägget började saker och ting falla på plats. Helt plötsligt började jag förstå hur och varför de gjorde som de gjorde och hur jag kunde implementera detta i mina egna bilder. Detta har gjort att jag istället för att hejdlöst klicka av 100-tals bilder när jag kommer till en vacker plats istället tar ett par minuter för att tänka ut de bästa bildvinklarna för att komma hem med en toppenbild istället för något blaha blaha som aldrig kommer lämna hårddisken.

Det här är människorna som har påverkat mig och mitt fotograferande mest under 2016 utan inbördes ordning.

Mina största förebilder 2016

Jimmy McIntyre

En otrolig fotograf som verkligen kan trolla med sin kamera och verkligen plocka fram det där lilla extra i Photoshop. Tack vare den här fotografen har jag börjar experimentera med att blanda olika exponeringar med hjälp av luminansmasker istället för HDR-program och det är utan att överdriva som att en helt ny värld öppnat upp sig för mig.

Jimmy McIntyre ligger också bakom Raya Pro och Easy Panel, den senare av dessa två är faktiskt gratis och du hittar mer information på länkarna nedan:

Wojciech Toman

En utvecklare på HDRsoft, teamet bakom det inom HDR-kretsar välkända programmet Photomatix. Han reser mycket och har ett unikt perspektiv på sin omgivning och det här kan man se i hans bilder.

Han komponerar sina bilder på ett sätt som verkligen får mig att tänka till både en och två gånger innan jag fyrar av min kamera. Efterbehandlingen är exemplariskt utförd.

Om du äger en Google Chromecast kanske du har sett hans namn tillhörande en av de många bilderna som flimrar förbi när enheten vilar.

Thomas Heaton

Jag snubblade på den här fotografer via Youtube där han driver en fantastiskt inspirerande kanal där du kan följa med på hans fotoresor runt om i världen. Allt ifrån de snöiga Norska fjälltopparna till lavarykande fält på Hawaii.

Om du någon gång vill bli inspirerad ska du titta närmare på den här fotografen.

Greg Benz

Det här var min första erfarenhet när det kommer till  luminansmasker. Någonstans på Internet hittade jag ett makro som underlättar när man ska skapa luminansmasker i Photoshop och det här makrot använder jag än idag.

Han ligger också bakom Lumenzia panel i Photoshop som är väl värt att kolla in för dig som älskar efterbehandling och är på jakt efter ett par genvägar för de vanligaste kommandona.

Hans foton är kristallklara och när jag tittar på hans bilder får jag känslan av att han inte lägger ut en bild utan att först ha kontrollerat varenda pixel i 100% förstoring.

Joe Edelmann

Your BEST shot is your NEXT shot! Keep learning, keep thinking and keep shooting! – Joe Edelman

Först och främst kanske jag ska berätta att jag sällan fotograferar människor – åtminstone inte ännu. Men om jag hade gjort det så hade jag gjort det som Joe Edelman.

Hans Youtube-kanal är ett måste för dig som vill lära dig mer om fotografering i allmänhet och att ta bättre bilder i synnerhet. När du har gjort det kan du besöka hans Facebookgrupp. Du kommer inte ångra dig.

Det här är de fotografer som jag har lärt mig mest av och blivit inspirerad av under 2016 och jag hoppas att du kikar in hos åtminstone en av dom – jag vågar nästan lova att du hittar något som du kan ta mig dig hem och applicera på ditt eget fotograferande.

Håller du med om listan? Vill du tipsa om en fotograf som har inspirerat dig under 2016? Gör din röst hörd i kommentarsfältet!

God fortsättning! Dela gärna inlägget med någon som behöver lite fotoinspiration!

5 tankar på “Följ de här fotograferna – Mina största inspirationskällor 2016

 1. Jag känner igen det där, ta 100 tals foton :) Jag brukar faktiskt hålla min kamera horisontalt, kanske plus minus 2-3° Det är en ”yrkesskada” inom mitt jobb då jag byggt stålkonstruktioner, dragit rör och annat. Men jag tycker om att ta 300-400 foton, för det är nästan lika roligt att gallra och redigera fotona. Den senaste tiden har jag kommit hem med ”endast” 60-70 foton, mest HDR, och det har varit en lite av en besvikelse. :)

  • Det är framförallt vid panoramabilder jag brukar få sneda vinklar och annat otyg. Som tur var fick jag en L-bracket av min fru i julklapp vilket gör det lättare att få till dom ”rätt” i kameran och sen i Photoshop.

   Jag försöker tänka att jag har en filmrulle med kanske 24 bilder i så jag tvingas ta de ”bästa” bilderna först. Men inget hindrar att man går all in och klickar på. Tyvärr brukar jag har svårt att slänga bilder vid själva gallringen så jag håller ner det hela så gott jag kan. :)

   • Jag använder fokuseringspunkterna för att få en rak linje när jag fotograferar på frihand, det blir cirka 50% överlapp. Ska ut nu i helgen och ta panorama med med HDR. cirka 20 foton för att se vad den nya datorn klarar av :) Jag har 16Gb ram, men den är utbyggbar till 32 :D

    • Kul med ny dator! Jag hoppas du blir nöjd med den.

     Ett tips för panoramafoton i HDR är programmet Hugin där du på ett enkelt sätt kan sy ihop de olika exponeringarna för vidare bildbehandling i Lightroom, Photoshop eller vad man nu kan tänkas vilja använda för program. Bäst av allt är att det är gratis och helt fritt att använda.

     Kika mer här: http://hugin.sourceforge.net/

     • Jag fotograferade ett panorama. 13 foton i HDR, alltså 39 exponeringar. Efter att jag lagt samman HDR bilderna tog det2! minuter att skapa panoramat! Den gamla datorn fick mala hela natten :D

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: