Mieån i Karlshamn – Vattnet som delar staden

Likt Strömmen i Stockholm drar vackra Mieån i Karlshamn rakt igenom staden. Vattendraget heter Mieån och sträcker sig ändå bort till Småland. Vatten i städer har en sällsynt dragningskraft på mig och när omgivningarna är så här vackra är det som gjort för HDR-foton.

Jag som är uppvuxen i en av de södra förorterna till Stockholm är bortskämd med vatten. Jag brukar säga att det tog lika lång tid att ta sig till den vackra skärgården som till mitt på Sergels torg och jag tror faktiskt att det stämmer rätt så bra.

Numera bor jag i en väldigt vacker del av Sverige som väldigt rättvist bär smeknamnet Sverige Trädgård. Men det är inte bara träd, buskar och lummiga alléer som finns att titta på här nere, vi har också väldigt vackra städer.

Bilderna i det här inlägget är samtliga tagna med hjälp av ett stativ en tidigt vårkväll. Stativet möjliggjorde låga ISO-värden och detta gjorde att bruset kunde hållas till ett minimum. Mieån i Karlshamn är tyvärr mer känt för olyckan 1994 som Krisinformation.se klassar som en stor kemikalieolycka. På deras hemnsida står följande att läsa:

Karlshamn, 1994 En tankbil sladdade av vägen och tanken började läcka. 15 kubikmeter dieselolja rann ut i Mieån som sedan flöt ut i Långasjön, Karlshamns vattentäkt. Fyra dagar efter olyckan tvingades vattenverket i Karlshamn stoppa sitt inflöde eftersom dieseln hade spridit sig. Men direkt efter olyckan hade kommunen påbörjat arbetet med att dra en 2,4 km lång provisorisk ledning till en alternativ vattentäkt. Man hann bli klar i tid och Karlshamnsborna märkte inget stopp i kranarna. Tre månader efter olyckan kunde vattnet i Långasjön åter användas som dricksvatten.

Av olyckan syns inget på bilderna och i vattenkranarna fortsatte rent vatten att flöda trots olyckan. Jag håller tummarna för att vi även i framtiden ska hålla oss förskonade från liknande händelser och i godan ro kan fortsätta dricka vårt kaffe på bänkarna längs Mieån.

Mieån i Karlshamn - Vattnet som delar staden - Ludwig Sörmlind

Mieån i Karlshamn - Vattnet som delar staden - Ludwig Sörmlind

Bilderna i inlägget är fotograferade med hjälp av HDR för att fånga allt ifrån solens ljusaste punkt till de allra mörkaste skuggpartierna under bron. Vill du läsa mer om HDR och hur du kan använda dig utav tekniken kan du läsa mer på följande länk:

HDR Guide på Svenska

Lämna gärna en kommentar om du känner igen dig på bilderna.

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: