Makrofoto med bälg

Om man är nyfiken på makrofoto men inte vill investera i en makroobjektiv finns det olika vägar man kan gå. Ett sätt är att köpa omvandlingsringar för att kunna montera ett objektiv bak och fram på sitt kamerahus. Ett annat sätt är att införskaffa en makrobälg. Jämför du makrobälgens inköpspris med ett makroobjektiv inser du ganska snabbt att du kan spara ganska mycket pengar med en bälg.

Inte heller konverteringsringarna är speciellt dyra. Det är tack vare dessa du kan montera ett objektiv på ett annat objektiv och på så sätt få en ännu större förstoringseffekt. Mer om det kan du läsa på PetaPixel. Första gången jag såg en makrobälg monterad på en kamera var i studion hos MN Bild i Karlskrona. Intresset väcktes till liv och glömdes sedan bort till för ett par veckor sedan när jag återigen började fundera på makrofoto.

Hos Photax hittade jag precis vad jag sökte men lagersaldot var för tillfället tomt och jag fick därför vända mig till eBay där första bästa bälg ropades hem. Ett par veckor senare dök den upp på ett Konsum nära mig och jag satte genast igång och testa.

Canon 6D med makrobälg monterad - Ludwig Sörmlind
Canon 6D med makrobälg monterad

Inställningar på kameran

Jag provade att montera dit ett Canon EF 70-200 mm f/4 L USM och insåg ganska snabbt att skärpedjupet var olidligt kort i f/4.0 och motivet så nära objektivet så att det nästan nuddade glaset. För att få ett någorlunda skärpedjup i den färdiga bilden tog jag 18 bilder med en liten förskjutning av fokuseringen för att på så sätt försöka sätta skärpan över hela motivet. Det får man göra för hand och det gick väl lite sådär om jag ska vara ärlig. Små, små steg på den lilla skalan gjorde susen och efter ett par försök fick jag till det. De olika exponeringarna läggs sedan ihop till en (förhoppningsvis) skarp exponering i Photoshop och du kan därefter fortsätta bildbehandla som vanligt.

Makrobälgen som jag använder är helt manuellt med en millimetergraderad i nederkant. Om jag istället hade använt en makrobälg med kontakter för Autofokus hade jag kunnat använda mig av mitt kamerahus autofokusmotor för fokusstackningen vilket hade både underlättat och snabbat upp fotograferingen.

Läs mer: Skarpa macrobilder med focus stacking – direkt i kameran

Kort skärpedjup

De flesta moderna objektiv saknar bländarring och för att kunna ställa in bländaren på mitt objektiv till något som i teorin åtminstone skulle kunna ge ett lite större skärpedjup fick jag ta till ett litet knep. Min makrobälg saknar nämligen helt kontakter mellan objektiv och kamerahus vilket gör att kameran inte vet vilket objektiv som är anslutet och du kan därför inte heller ställa in några parametrar själv. Lösningen blev att montera objektivet på kameran, ställa in vald slutare, trycka in knappen för förhandsvisning av skärpedjupet samtidigt som objektivet monteras av kameran. Passa dig för damm om du testar det här själv!

Mindre bländare vid makrofoto - Ludwig Sörmlind
Mindre bländare inställd med hjälp av skärpedjupskontroll-knappen.

Mörkt i sökaren

Nackdelen med en liten bländare är att det blir väldigt mörkt i sökare och live view-fönstret. Detta löser man lätt med en ficklampa eller någon annan sorts belysning. Jag ställde in skärpan så noga jag kunde med hjälp av Live View-fönstret och vred sakta zoomringen mellan varje bild för att försöka avbilda hela motivet skarpt. Det här var riktigt roligt och jag finner att blommor är väldigt tacksamma motiv då de gärna ligger eller står kvar där man sätter dom till skillnad från spindlar och andra populära makromotiv.

Begränsad upplaga

Här är de färdiga bilderna från testfotograferingen hemma i köket. Bilderna är tagna utan blixt, den uppmärksamme kan skymta ett vitt blixtparaply i bakgrunden på bilderna längre upp men detta var bara på plats för att få till en ljus bakgrund.

 

Den stående bilden på den vita orkidén kan du just nu köpa via Printler. Den trycks endast i 10 exemplar i storlekarna 500 x 700 mm och uppåt. Besök mitt galleri på Printler för mer information.

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: