Uppdaterad 19 november, 2017

Luossavaara ligger beläget högt uppe bland molnen. Drygt 700 meter över havet bjuds man på en oslagbara utsikt över den vackra norrländska naturen. 

Luossavaara, eller Laxberget, är ett känt berg där gruvbolaget LKAB en gång i tiden bröt Järnmalm. Innan brytningen startade var bergets topp beläget 728 meter över havet.

Idag är malmbrytningen nedlagd och högst uppe på toppen hittar man ett omskrivet hotellbygge.

Luossavaara och det omskrivna hotellbygget

Min allmänbildning har bevisligen vissa luckor då jag knappt hade någon aning om var berget Luossavaara är beläget och jag hade inte en susning om att det låg ett hotell uppe på toppen.

Lyckligt ovetande om dessa faktum manövrerade jag mig upp längs serpentinvägarna och hittade tillslut en praktisk avsats i höjd med molnen.

Läs gärna inlägget Höga berg och djupa gruvor för mer information om platsen och resan hit. Fortsätt läsa här för mer information hur jag tog bilden.

Många bilder blir till en

I takt med att solen gick längre och längre ner började tjocka dimbankar formas längs med marken. Det gick fort och jag såg skådespelet utspela sig långt nere vid bergets fot där jag stod med min kamera uppe på bergsväggen.

Jag bestämde mig för att försöka fånga en timelapse av händelseförloppet vilket gav mig ett hundratal exponeringar att arbeta med.

Luossavaara - utsikt i solnedgången - Ludwig Sörmlind
Luossavaara – utsikt i solnedgången. Ett hundratal exponeringar sammanfogade till ett.

Smarta lager för långa slutartider

Tack vare Photoshop och dess smarta lager-funktioner kunde jag också använda de många exponeringerna till en ensam färdig bild som i teorin representerar en exponeringar med en total exponeringstid av samtliga exponeringar sammanslaget. Låter det rörigt?

Det är det inte, du kan läsa mer om hur du går till väga i inlägget Långa slutartider utan brus där jag går igenom precis hur du gör.

Det här är inte bara ett bra sätt att fånga bilder med effekten av långa slutartider, det är även extremt effektivt för att bli av med digitalt brus.

Läs mer om Luossavaara och hotellet

Vatten och eld i Urshult
Vildmarken utanför Urshult

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: