Luminansmasker och Kungsholms Fort

Tiden går fort när man har roligt. Det senaste inlägget på den här bloggen handlade just om tid och då hade jag precis börjat arbeta efter en månads sjukskrivning. När jag tittar på kalendern inser jag att det helt plötsligt har gått nästan en hel månad till.

Sorgligt nog har det inte blivit varken några nya bilder, texter eller blogginlägg under den här tiden.

Lyckligtvis börjar jag hitta tillbaka till verkligheten igen även om det har tagit lite tid, det gäller att skynda långsamt för egentligen har inte särskilt bråttom – det får ta den tid det tar.

Däremot har det hänt en del på hemsidan. Om du har varit här tidigare så ser du kanske att saker och ting inte riktigt ser likadant ut.

Möblera om

För att inte förvirra besökare och diverse sökmotorer bör man tänka till både en och två gånger innan man börjar stöka och bygga om sin hemsida. Trots det kunde jag inte låta bli när jag tittade närmare på WordPress-temat Twenty Seventeen som är fritt fram för alla att använda och släpptes i samband med att WordPress uppdaterades till version 4.7

WordPress driver 26% av webben (källa: ManageWP)

Se till att hålla din wordpressinstallation uppdaterad om du är en av alla dom som förlitar sig på WordPress för att sprida dina bilder och tankar.

Små skillnader

Skillnaden mot mitt förra tema är förhoppningsvis inte så stor för dig som besökare men jag som administratör av webbplatsen uppskattar enkelheten jämfört med hur saker och ting fungerade förr. Klicka gärna runt lite och se om du hittar något som inte ser riktigt rätt ut.

Bilden i inlägget är taget ute på Tjurkö samtidigt som dessa bilder togs men den har av någon anledning inte blivit bildbehandlad förrän nu.

Jag älskar att lära mig nya saker och istället för att bildbehandla som vanligt genom att slå samman flera exponeringar till en enda består den här bilden av två exponeringar där jag med hjälp av luminansmasker på ett effektivt sätt kan välja vilken del av bilden som ska bestå av den mörkare exponeringen och vilken del av bilden som ska bestå av den normala exponeringen.

Läs mer om HDR och hur jag bildbehandlar här: HDR Guide på Svenska

Luminansmasker använder jag till de flesta av mina bilder men inte på det här viset, vanligen använder jag det när jag vill att ett kurvlager eller nivålager endast ska påverka vissa delar av min sammanslagna HDR-bild.

Av naturliga skäl tog det lite längre tid att få till det som jag ville men det skyller jag på ovanan men resultatet blev lite renare då det helt plötsligt blev mycket lättare att bara påverka just precis de delar av bilden som jag ville.

Jimmy McIntyre är en mästare när det kommer till att använda luminansmasker för att bildbehandla – du hittar honom på hans webbplats Through Strange Lenses.

Kungsholms Fort

Ön och byggnaderna du ser på bilden är Kungsholms Fort som tillsammans med Drottningskär på Aspö har vaktat Karlskronas inlopp i över 300 år. Den som vill veta mer kan läsa vidare på Örlogsstaden Karlskrona – Kungsholms Fort

Dela:

2 svar på “Luminansmasker och Kungsholms Fort”

 1. Härligt foto Ludwig :) Skönt att du är på banan igen. Helt rätt att ta det i din egen takt, att göra inlägg bara för sakens skull är inte alls roligt, det är ju just för att man tycker det är kul att fotografera och dela med sig av dem som man har en hemsida, iallafall för mig. Saknat dina foton och inlägg med fakta och nyttiga länkar. Måste tacka dig för din HDR guide, det är just den som fått mig att börja fota i HDR. Idag tar jag alla foton i HDR där det är möjligt, På tal om tema, jag skulle vilja ha något liknande ditt. Där en bild med text syns, och länken ”fortsätt läsa” Kan du rekommendera något tema? Det måste vara ett som jag kan installera direkt, eftersom jag inte kan något om att ladda upp i servern. Vad jag förstått så måste man ladda upp teman man köper till servern? Jag har just nu Raindrops som har två sidokolumner, och skulle vilja ha något liknande, men just med en bild, text och något i stil med ”Fortsätt läsa. Finns alternativ på en del teman som tillåter det, men då blir det ingen bild, just text och en länk med ”Read more” Finns ett fint tema som heter Catch flames som jag tycker om.

  1. Hej John!

   Temat som jag har bytt till heter Twenty Seventeen och är det medföljande temat till WordPress version 4.7. Om du inte fick med temat när du uppdaterade kan du hitta det här: https://sv.wordpress.org/themes/twentyseventeen/

   Om du inte har tillgång till att ladda upp filer direkt till servern så kan du installera temat via admingränssnittet också. Då går du till menyn Utseende > Teman > Lägg till nytt (det är en knapp). Där kan du sedan söka efter teman och sortera efter de olika egenskaperna som du vill ha. :)

   Fortsätt läsa-knappen som visas på min bloggsida kommer till genom att jag använder en inbyggd funktion i WordPress. Det är inte alla teman som använder sig av den men de allra flesta som jag har provat gör det. Du lägger helt enkelt in en kodsträng i ditt inlägg där du vill att knappen ska synas. . Om du använder WYSIWYG-editorn när du skriver dina inlägg så kan du trycka på en särskild knapp som lägger in koden åt dig men om du använder text-läget så kan du lägga in koden själv. Här kan du läsa mer: https://en.support.wordpress.com/more-tag/

   Jag försöker använda mig av funktioner som är inbyggda i WordPress så mycket som möjligt istället för plugins eller egna hemmalösningar. Då blir det oftast lättare om man får för sig att byta utseende på sin hemsida. Och det får man ju för sig ganska ofta har jag märkt. ;)

Tack för att du kommenterar!