Ljusspår och långa slutartider

Nästan varje söndag börjar det klia i kroppen på mig, speciellt om jag inte har tagit mig för något kreativt veckan som har gått. Idag var inget undantag men det fanns inte heller någon egentlig tid att ta sig några längre sträckor den här söndagen.

Jag brukar drömma mig iväg till avlägsna platser bland höga berg och djupa dalar när jag sitter och tänker på tilltänkta fotoplatser men det finns ofta fantastiska platser alldeles runt husknuten.

En halvtimme innan solnedgången hoppade jag in i bilen med laddade batterier och nytvättat stativ.

I går insåg jag nämligen att just den här tiden på året går solen ner i linje med E22:an och tack vare TPE’s webbapp hittade jag en vägbro över just E22:an som såg ut att passa kanon för lite ljusspårsfotograferande.

Klicka på bilden för att se en större version.

Forsbacka E22 ljusspår och långa slutartider - Ludwig Sörmlind

Lite för lite trafik

Solen gick precis ner bakom horisonten när jag kom upp på bron så jag bestämde mig för att inte använda mig utav gråfilter eller andra hjälpmedel för att få upp slutartiderna.

Trafiksituationen lämnade en del övrigt att önska och det var både glest och långt mellan bilarna. För att ändå få till lite tryck i bilden satte jag igång kamerans intervallfunktion (tack Magic Lantern) och lät kameran gå.

Läs mer: Magic Lantern – Mer funktioner till din Canon systemkamera utan kostnad

Efter 63 exponeringar mellan 1.5 och 3 sekunder, för att kompensera det falnande ljuset, var jag nöjd och packade ihop mitt stativ och gick mot bilen.

Bilen hade jag parkerat intill en pumpstation och innan mörkret föll helt och hållet tog jag mig en liten titt runt omgivningarna och lyckades få med mig ytterligare ett par exponeringar på minneskortet.

Pumpstation Mörrumsån - Ludwig Sörmlind

Inte först på plats

Foro Karlshamn hade en fototräff just här i höstas, då kunde jag inte närvara men jag tog min revansch idag istället.

Vilken bro fotograferade jag ifrån?

Kartan nedan visar den exakta platsen där bilden är tagen. Bilen ställde jag ett par hundra meter bort.