Långa slutartider utan brus

Långa slutartider används ganska ofta i landskapsfotografering. Det finns flera olika sätt att öka kamerans exponeringstid utan att den färdiga bilden blir för ljust exponderad och de flesta av dessa handlar om att begränsa mängden ljus som träffar kamerasensorn.

Genom att minska ljuset som träffar sensorn kan du förlänga tiden som slutaren är öppen utan att påverka den slutliga exponeringen. Det vanligaste sättet är att använda sig av ett mörkt filter som monteras framför objektivet, nästan som ett par solglasögon begränsar mängden ljus som träffar ditt öga.

Filter är fantastiskt bra men för att dom ska fungera som det är tänkt gäller det att man kommer ihåg att få med sig dom. Kamerafilter finns i en mängd olika modeller och prisklasser och kan kosta allt från ett par tior till flera tusenlappar. Om du är nyfiken på att fotografera med långa slutartider men vill slippa köpa extra utrustning finns det metoder att efterlikna effekten man får av långa slutartider ändå.

Långa slutartider och rörelseoskärpa

Risken när man fotograferar med långa slutartider är att man råkar stöta till kameran alternativt att vinden får fäste i stativ eller kamera och bilden blir sudidg. De allra mörkaste ND-filtren kan pressa upp exponeringstiden till flera minuter och då kan det bli riktigt besvärligt om du inser att du råkade stöta till kamerastativet 2 minuter in i en 6 minuter lång exponering. Har du riktig otur kanske solen har gått upp eller ner såpass mycket på dessa 2 minuter att bilden är förlorad och du får vända hem igen utan bild.

Ett kanonbra sätt för att undvika detta är att stapla flera bilder på varandra, istället för att ta 1 bild i 30 sekunder kan du ta 10 bilder under 3 sekunder och sedan lägga samman dessa i Photoshop. En bonus som du får på köpet är att du faktiskt får en renare bild med betydligt mindre brus i de delar av bilden som inte ändrar sig mellan exponeringarna. Astrofotografer har använt sig utav det här tricket länge, jag har kommit till insikt först på senare tid. Med flera kortare exponeringar har du chansen att komponera om när du inser att kompositionen kanske inte riktigt blev som du tänkte dig när du riktade in kameran mot ditt motiv i mörkret. Du hinner komponera om utan att behöva vänta i 8 minuter på att se resultatet.

Så staplar du dina bilder i Photoshop

För att kunna förstå hur detta kommer sig kan du titta på följande film som snabbt och lätt förklarar hur och framförallt varför du vinner på att stapla dina bilder jämfört med att knäppa av en jättelång exponering.

Det här går även bra att göra utan Photoshop, det enda du behöver är en snabbtänkt hjärna eller en miniräknare. I exemplet ovan hade vi 10 bilder som vardera är på 3 sekunder. Om du inte använder dig utav Photoshop men du har tillgång till ett program som stöder lager, och där du kan ange opacitet för de olika lagren, är formeln som följer:

Varje foto skall ha en opacitet som är 1 delat med platsen i stapeln sett från botten. Låter det klurigt? Det är det inte.

  • Foto 1 ligger längst ner i stapeln och har 100% opacitet
  • Foto 2 50% 1 delat med 2
  • Foto 3 33% 1 delat med 3
  • Foto 4 25% 1 delat med 4
  • Foto 5 20% 1 delat med 5
  • Foto 6 17% 1 delat med 6
  • Foto 7 14% 1 delat med 7
  • Foto 8 13% 1 delat med 8
  • Foto 9 11% 1 delat med 9
  • Foto 10 10% 1 delat med 10

Och så vidare beroende på hur många bilder du har i din stapel. Det här kan snabbt bli jobbigt att hålla reda på, istället för att sitta och räkna ut detta själv kan du lägga dina olika exponeringar som lager i en fil i Photoshop, konvertera dessa lager till ett smart objekt och sedan ställa in stapelläget på Medel (prova även Median).

Mindre brus ger renare bilder

Bilderna nedan är samtliga fotograferade med hjälp av den här tekniken. Utseendemässigt ser bilderna ut som de hade gjort om jag istället för flera olika exponeringar hade använt mig utav en ensam.

Långa slutartider - Havslandskap vid Östra Håla i Karlshamn

Långa slutartider - Strandad båt vid Väggahamnen i Karlshamn.

Långa slutartider - Solnedgång genom molnen vid Ortholmen.

Långa slutartider - Vy från Väggahamnen i Karlshamn

Långa slutartider - Stilla vatten vid Ortholmen i Karlshamn

Bildbehandling är (tyvärr) ett måste

Det här är inte en bra metod för dig som inte tycker om att bildbehandla dina bilder. Tekniken kräver viss handpåläggning och om du inte har för vana redigera dina bilder mer än nödvändigt kan metoden kännas lite väl arbetsam. Men om du mer än gärna lägger tid i Photoshop eller något annat bildbehandlingsprogram är det väl värt att prova nästa gång du vill fotografera med långa slutartider.

Prova gärna det här nästa gång du är ute och fotograferar. Börja försiktigt med exempelvis 8 exponeringar istället för en enda så du får lite kläm på tekniken. Dela sedan gärna med dig av resultatet i kommentarerna.

Källa: Digital Photography School

%d bloggare gillar detta: