Uppdaterad 19 november, 2017

Instagram är ett av världens mest använda sociala nätverk. Varje månad loggar 700 miljoner användare in och postar bilder på sin vardag, gillar andras bilder och följer andra användare. Genom att ladda upp bilder på Instagram direkt från din dator kan du posta bildbehandlade bilder som verkligen hjälper dig att sticka ut från mängden.

Flertalet av alla dessa Instagrambilder är fotograferade direkt i appen med en mobiltelefon, men långt ifrån alla. Fler och fler användare lägger ut redigerade bilder, tagna med en digital systemkamera eller liknande. Dessa kameror och objektiv har ofta prestanda, skärpa och klarhet som du inte lyckas komma upp i enbart med hjälp av en mobiltelefon. Hur gör dom för att lägga upp sina bilder på Instagram?

Fortsätt läsa för att lära dig flera olika sätt att lägga upp dina färdigbehandlade bilder direkt från datorn till Instagram.

Bilder tagna med mobiltelefoner blir bättre och bättre för varje ny mobiltelfon som släpps. Men än så länge kan en jpg-bild tagen med mobilen oftast inte riktigt mäta sig med en råfil tagen med en digital systemkamera.

Ladda upp bilder på Instagram från din dator

De allra flesta bilderna på Instagram är tagen med en kameraapp installerad på en mobiltelefon eller direkt i Instagramappen.

Hur många av de månatliga 700 miljoner användarna som använder en systemkamera är det svårt att sia om. Min gissning är att de än så länge inte är särskilt många men antalet ökar för varje dag. Fler och fler bilder i mitt flöde är vackert redigerade bilder och hashtaggarna #canon och #nikon ökar i användning.

Instagram 700 miljoner användare - Ludwig Sörmlind
Varje månad använder 700 miljoner användare Instagram. Källa https://www.statista.com/statistics/253577/number-of-monthly-active-instagram-users/

Mina bilder på Instagram

Mitt Instagramkonto är inriktat mot landskapsbilder och dessa är ofta sammanslagna HDR-bilder bestående av flera olika exponeringar som jag sedan behandlat vidare i Photoshop eller något liknande bildbehandlingsprogram.

Många moderna mobiltelefoner har inbyggda HDR-funktioner i kameraapparna vilket kan hjälpa till när du fotograferar motiv med stort dynamiskt omfång.

Med hjälp av min digitala systemkamera och Photoshop kan jag lägga upp bilder som hade varit omöjliga att fotografera med en mobiltelefon. Ett favoritmotiv för mig är solens upp- och nedgångar och dessa är ganska kluriga att fotografera med en mobiltelefon utan att fräta ut högdagrarna eller sota igen skuggorna. Med hjälp av rawfilerna från en systemkamera kan man rädda många bilder som annars hade varit utom räddning om man fotograferat i jpg-formatet.

Programvaror för att ladda upp bilder på Instagram

Det finns flera olika program och appar som du kan använda för att ladda upp bilder från din dator till Instagram. Jag föredrar att inte använda mig utav dessa av den enkla anledningen att jag vill undvika att installera program som körs lokalt på en ensam dator. Jag sitter inte alltid vid en och samma dator när jag vill posta en bild på Instagram,.

Ett lätt sätt att lägga upp bilder från din systemkamera via datorn är att använda sig av en valfri molntjänst.

Flera av dessa är gratis att registrera sig på och chansen är stor att du redan idag använder dig utav någon av dessa.

Google Drive – Här får du 15GB lagringsutrymme. Har du en gmail-adress har du också tillgång till Google Drive automatiskt och kan logga in på en gång.

Google Drive på App Store
Google Drive på Google Play Store

Dropbox – Det här är min favorittjänst. I gratisutförandet får du 2GB vilket räcker gott och väl om du vill lägga upp enstaka bilder på Instagram.

Om du registrerar dig via den här länken istället får du ytterligare 500 MB lagringsutrymme – helt gratis!

Dropbox på App Store
Dropbox på Google Play Store

Med hjälp av dessa appar kan du snabbt och smidigt ladda upp dina färdigredigerade bilder på Instagram. Efter att du är färdig med din bildbehandling laddar du upp den färdiga bilden från din dator. Med hjälp av din telefon laddar du sedan ner bilden och kan fortsätta vidare till Instagram. Metoden fungerar men är inte helt smidig.

Eventuella bildtexter och hashtaggar måste du ändå fylla i manuellt i Instagram-appen.  Det finns smidigare lösningar som hjälper dig både med att ladda upp bilden direkt från din dator och du kan också skriva dina bildtexter med hjälp av datorns tangentbord istället för på telefonens skärm.

Min favoritmetod för att posta bilder på Instagram från min dator

Buffer är en väldigt smart tjänst som hjälper dig posta inlägg på sociala medier under tider då de presterar som bäst. Du är inte bara låst till Instagram, programmet stöder både Facebook och Twitter och ett flertal andra sociala medier. I programmets gratisversion kan du lägga till tre olika nätverk.

Jag använder Buffer för att lägga ut bilder på Instagram under tider på dygnet då mina följare är som mest aktiva, detta helt utan att jag behöver hålla koll på det själv. Buffer kan hjälpa dig med ett postningsschema baserat på när dina följare har interagerat som mest med dina tidigare uppladdningar. Man kan naturligtvis också lägga ut bilderna direkt om man vill, det är inget måste att hålla sig till de förinställda tiderna.

Från datorn till Instagram

Direkt från datorn där du har redigerat dina bilder kan du skriva in din bildtext och dina hashtaggar. När tiden för inlägget är här skickas en notifikation till din telefon som du sedan använder för att lägga upp den färdiga bilden på Instagram.

Själva Buffer-appen på din mobiltelefon används inte för att posta bilden, det sker med hjälp av den vanliga Instagramappen. Dina valda hashtaggar och din bildtext läggs i urklippshanteraren och du klistrar snabbt och smidigt in texten till din bild i Instagramappen.

Buffer på App Store
Buffer på Google Play Store

Bonustips!

Har du också provat lägga till tomrader i din bildtext när du postar på Instagram utan att lyckas? Det går alldeles utmärkt att lägga till tomrader utan att både text och hashtaggar buntas ihop i en röra längst ner. Buffer kan hjälpa dig med det.

Ladda upp bilder på Instagram från din dator. Stick ut från mängden - Ludwig Sörmlind.
Var inte rädd för att använda din kamerautrustning. Låt dina bilder synas.

Så länge du inte lägger till ett tomt mellanslag efter punkten som avslutar ett stycka kommer radbrytningen följa med din Instagrambild.

Du behöver alltså inte använda dig av enstaka punkter eller andra tecken för att lägga till tomma rader till dina bilder. Glöm bara inte att se till att det inte finns några mellanslag efter det sista tecknet på raden!

Fler följare på Instagram

Genom möjligheten att lägga ut redigerade bilder tagna med en systemkamera eller liknande har du en möjlighet att sticka ut bland de 700 miljoner månatliga användarna genom att lägga ut bilder som i princip är omöjliga eller mycket svåra att få till med en vanlig mobiltelefon.

Läs mina tips om hur du får fler aktiva följare på Instagram

Vad tycker du?

Lägger du upp bilder från din dator som du redigerat i bildbehandlingsprogram? Hur gör du och vilka program använder du? Dela med dig av dina tips i kommentarerna.

Bilderna i inlägget kommer från Pixabay. Gratis bilder till din blogg eller hemsida – både för privat och kommersiellt bruk. Bild 1 och Bild 2.

Bilkyrkogården i Ryd - Ett kulturarv i Småland
Färden mot Bräkne-Hoby

8 thoughts to “Ladda upp bilder på Instagram från din dator

 • John

  Kanonbra inlägg. Jag använder Gramblr för att ladda upp foto till Instagram. Buffer Är verkligen bra då man kan bestämma när man vill att de ska laddas upp. ????

  Svara
  • Ludwig Sörmlind

   Jag kikade på Gramblr och Instapic innan jag fastnade för Buffer. :)

   Svara
   • John

    Jag hade ett gammalt konto på Buffer, så jag testade att ladda upp en bild med några minuters fördröjning, men den laddades inte upp. Har ett svagt minne av att det var därför jag övergav Buffer.

    Svara
    • Ludwig Sörmlind

     Tråkigt att det inte fungerar för dig. Med min gamla telefon hände det ibland att den inte släppte fram notifikationerna från appen när den vilade men det har jag inte märkt av alla på sistone.

     Svara
 • Inger Hansson

  Jag har numera en systemkamera med wi-fi så att jag kan föra över bilder direkt till paddan eller mobilen för bearbetning i Instagram. Jag tycker att Instagram numera har så många möjligheter till bildbehandling att den appen oftast räcker, men annars har jag fler appar i mobilen om det skulle behövas.

  Svara
  • Ludwig Sörmlind

   Jag valde bort wifi när jag köpte min systemkamera vilket jag ångrar ibland när jag är på resande fot. :)

   Svara
   • Inger Hansson

    Eller hur! Jag har ingen bra dator hemma så det blir mest att jag jobbar med bilder i paddan även på hemmaplan!

    Svara
 • Inger Hansson

  Men mest postar jag inlägg fotograferade och filmade med min iPhone som har mycket bättre kamera än paddan som jag annars föredrar att använda för att kolla på Instagram. :)

  Svara

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: