Kortare fredagar och visitkort i skogen

Fredagar är många saker, för dig som arbetar helgskiftet på fabriken innebär fredagen förmodligen starten på arbetsveckan. Sällar du dig däremot till den stora massan som utför sitt värv på ett kontor eller i en butik eller någon annan förrättning som håller öppet under dagtid och stänger portarna över helgen står förmodligen fredag för något helt annat.

Fredag betyder helg, vila och ibland också lite återhållsamhet. Eller så betyder fredag fullt ös, fest och kanske till och med lite minnesluckor på lördagen. Oavsett vilket så skiljer sig förmodligen din helg mot resterande del utav din vecka.

Stämpelklockor

Mina första trevande steg i arbetslivet skedde inte på någon fabrik, jag började nämligen min karriär i allmännyttan i Stockholm. Där var jag kvar bland sopkvastar, kranpackningar och kärvande låskolvar ett par år innan jag började min äventyrliga färd nedåt genom landet för att till sist ett par år senare bosätta mig i Blekinge (av alla ställen).

Sternö Sandvik i. Solnedgång i Januari - Ludwig Sörmlind

Fabriker och liknande arbetsplatser där stämpelkort eller andra moderna tidsstyrningssystem styr din tid har en annan syn på arbetstid än vad jag har. Bara för att man har stämplat ut betyder det inte att man har slutat jobba. Förr var det kanske så, men inte längre.

Är du lönsam lille vän?

Från det att du slår upp dina små blå på morgonkvisten tills dess att du sluter dom igen så arbetar du på ett eller annat sätt och inte bara tiden mellan 07.00-16.00. Om du råkar vara så pass lyckligt lottad så att du är exakt på den plats i livet där du vill vara och inte har några tankar på att klättra vidare på din yrkesmässiga bana kan du sluta läsa här och titta på bilderna istället. Om du däremot blev lite nyfiken och vill se vart jag vill komma kan du glatt läsa vidare.

Vi är alla våra egna redaktörer och ansvariga utgivare – i synnerhet nu när allt man säger, gör och tycker förr eller senare hittar ut på nätet. Har du hört talas om boken Sälj! av Fredrik Eklund? Han skriver vidare om det här. Läs gärna den, pocketversionen går loss på en styv 50-lapp.

Läs mer: Sälj! av Fredrik Eklund – Bokus

Om man nu har för avsikt att växa som människa på något sätt så kanske man redan har tänkt lite på hur man utnyttjar sin tid egentligen. 8 timmar arbetsdag är något som vi idag nästan tar för givet. Att det just blev 8 timmar kan vi tacka den industriella revolutionen för, innan den så arbetade vi så länge som det fanns solljus.

8 timmar arbete, 8 timmar fritid och 8 timmar vila

Lite här och där höjs röster om en ändring på det här. Det finns faktiskt arbetsplatser i Sverige där man har 6 timmars arbetsdag och det fungerar utomordentligt bra.

Läs mer: Bolagen som har 6 timmars arbetsdag – SVD

Vad hade du gjort om du helt plötsligt fick 2 timmar mer fritid varje dag? Börjat läsa en ny bok, lära sig ett nytt språk, promenerat mer?

Sternö Sandvik i. Solnedgång i Januari - Ludwig Sörmlind

Jag hade tagit mer bilder. Som bilderna i det här inlägget. Alla bilder i det här inlägget är tagna en fredag i januari och det är den första fredagen som jag hann se solen innan den gick ner det här året och anledningen till att jag hann med det var en arbetstidsförkortning på en timme som vi på min arbetsplats har valt att förlägga till just fredagar.

Tillbaka till Sternö

Som så många gånger förut körde jag ner mot vackra Sternö då platsen tack vare sitt geografiska läge är sagolikt bra för oss som vill fotografera solnedgångar och vatten. När jag kom fram hade jag ungefär 40 minuter innan solen skulle gå ner helt och hållet och den blå timmen tagit vid. Det riktigt kliade i avtryckarfingret och jag kände mig nästan lite villrådig där jag strök omkring längs med den långa sandstranden.

Till sist tog jag min tillflykt till skogen i ett försök att komma upp på lite höjd jämfört med vattenytan där nere. Mitt inne i skogen på en liten stig träffade jag på en dam med studs i dojan och en söt liten grå hund bredvid sig. Ivrigt kom hon sättandes på den smala stigen – jag som hade den dåliga smaken att ha fällt ut mitt stativ över den upptrampade vägen rätade raskt på mig och fällde ihop mig en aning. Jag tog rygg på dam med hund och tillsammans stegade vi iväg tillbaka mot stranden.

– Är du fotograf, undrade damen? Jag svarade jakande för det är jag ju egentligen i och med att jag befann mig just där, just då och med både kamera och stativ.

Sternö Sandvik i. Solnedgång i Januari - Ludwig Sörmlind

Damen tackade för sig och klev vidare nedåt mot parkeringen. Jag undrade varför jag i hela fridens rike inte delade ut mitt visitkort innan jag skuttade ut i periferin och gjorde mitt bästa för att inte halka i rännilarna av smältvatten som skvalpade runt mina fötter.