I kameraväskan hos en landskapsfotograf

Vad bär jag med mig i min kameraväska och vad hade jag kanske kunnat lämna hemma? Välkommen att dyka ner i min kameraväska!

Jag gillar när ni ställer frågor och jag försöker göra mitt bästa för att svara på dom. Oavsett om det handlar om focus stackning med Magic Lantern eller hur jag fotograferar HDR-bilder.

Den absolut vanligaste frågan är vad jag använder för kamera. Istället för att svara på det i mail efter mail skriver jag det här blogginlägget. Välkommen ner i min kameraväska!

Kamerahus för landskapsfoto

Canon EOS 6D

Det här var min första fullformatskamera och jag har under ett par år använt den flitigt. Tack vare Magic Lantern så lämnar den nästan inget att önska funktionsmässigt.

Läs mer: Magic Lantern – Mer funktioner till din Canon systemkamera utan kostnad

Hade jag fotograferat i studio mer än vad jag gör hade jag kanske velat ha ett uttag för synkkabel i kameran. Nu använder jag mig utav en trådlös sändare från Yongnuo vilket löser problemet galant ändå.

Canon EOS 700D

Tekniskt sett så brukar jag inte bära med mig den här kameran i kameraväskan samtidgt som jag har min 6D där men den får vara med på listan ändå. Den här kameran får följa med när det vankas filmande.

Den vinklingsbara LCD-skärmen underlättar det här något oerhört när man vill placera kameran på jobbiga platser och man helst av allt vill undvika att lägga sig på mage på en blöt stig eller liknande.

Objektiv för landskapsfoto

Canon EF 28 mm F/2.8

Mitt standardobjektiv som nästan alltid sitter på kameran. Jag gillar fasta linser, de liksom tvingar en att ta sig närmare eller längre bort från sitt tänkta motiv och jag tror at man i slutändan blir en lite bättre fotograf om man hela tiden tvingas att tänka.

Canon EF L 70-200 mm F/4.0

Vidvinkel i all ära men ibland behöver man koncentrera sig på detaljerna. Det här är ett otroligt skarpt objektiv som alltid får följa med i kameraväskan.

Det här är de objektiven som jag helst inte lämnar huset utan. Fasta brännvidder är ett genomgående tema, därför hittar man också objektiv med brännvidderna 35, 50 och 85 mm hemma på hyllan. Dessa får givetvis också följa med ut på äventyr med jämna mellanrum.

Filter för landskapsfoto

Mitt stora kall i livet är landskapsfotografering och därför sitter det ofta ett cirkulerande polfilter monterat på objektivet. När nöden kräver har jag också ett par ND-filter i varierande styrka i kameraväskan vilka används ganska flitigt.

Ett gråkort modell ganska lagom stort följer alltid med vilket underlätter när vitbalansen ska ställas in då mina ND-filter gärna ger ganska kraftiga färgstick åt magentahållet. Med hjälp av gråkortet ställer jag in vitbalansen med eventuella filter monterade och allt är frid och fröjd.

Rengöring

En liten blåsbälg får alltid följa med – tillsammans med ett par putsdukar klarar man det mesta.

Själva kameraväskan

Peak Design står det på etiketten och modellen jag använder är Evetyday Messenger. Den här köpte jag via Kickstarter och det är en kanonväska. Själva laptopfacket kunde gärna ha varit en aning bredare. Eller så har jag en för stor dator. Jag är ett stort fan av Peak Designs produkter. Klicka här för att komma till deras hemsida. Peak Design

Övrigt

L-bracket

Av min fru fick jag en L-bracket från 3 legged thing och den sitter alltid monterad på kameran. Att gå från landskap- till porträttläge går numera på ett litet kick. Kanonbra köp!

Stativ

Utan ett stativ kan jag knappt fotografera. Jag använder mig nästan alltid av flera exponeringar och för att detta inte ska bli en mardröm att bildbehandla när jag kommer hem igen är ett stadigt stativ ett måste.

Papper och Penna. Plötsligt kommer man på en idé som bara måste skrivas ner. Papper och penna är oumbärligt.

Batteribank till telefonen

Jag fotograferar ofta bilder med min mobiltelefon när jag är ute och fotograferar vilket gör att mobilbatteriet kan ta slut ganska så fort. Speciellt då jag också använder mig av telefonen som GPS och musikspelare. En batteribank på minst 10,000 mAh får alltid följa med i väskan.

Analog kamera av äldre modell - Ludwig Sörmlind
Analog kamera av äldre modell. Denna får nästan aldrig följa med i kameraväskan.

Blixt, paraplyer och softboxar får ytterst sällan följa med ut på äventyr. Mer om dessa hittar du i ett framtida blogginlägg.

Vad bär du alltid med dig när du fotograferar? Är det något som jag har missat att ta med mig tycker du eller släpar jag omkring på onödigt mycket?