I kameraväskan hos en landskapsfotograf

Vad bär jag med mig i min kameraväska och vad hade jag kanske kunnat lämna hemma? Välkommen att dyka ner i min kameraväska!

Jag gillar när ni ställer frågor och jag försöker göra mitt bästa för att svara på dom. Oavsett om det handlar om focus stackning med Magic Lantern eller hur jag fotograferar HDR-bilder.

Den absolut vanligaste frågan är vad jag använder för kamera. Istället för att svara på det i mail efter mail skriver jag det här blogginlägget. Välkommen ner i min kameraväska!

Kamerahus för landskapsfoto

Canon EOS 6D

Det här var min första fullformatskamera och jag har under ett par år använt den flitigt. Tack vare Magic Lantern så lämnar den nästan inget att önska funktionsmässigt.

Läs mer: Magic Lantern – Mer funktioner till din Canon systemkamera utan kostnad

Hade jag fotograferat i studio mer än vad jag gör hade jag kanske velat ha ett uttag för synkkabel i kameran. Nu använder jag mig utav en trådlös sändare från Yongnuo vilket löser problemet galant ändå.

Canon EOS 700D

Tekniskt sett så brukar jag inte bära med mig den här kameran i kameraväskan samtidgt som jag har min 6D där men den får vara med på listan ändå. Den här kameran får följa med när det vankas filmande.

Den vinklingsbara LCD-skärmen underlättar det här något oerhört när man vill placera kameran på jobbiga platser och man helst av allt vill undvika att lägga sig på mage på en blöt stig eller liknande.

Objektiv för landskapsfoto

Canon EF 28 mm F/2.8

Mitt standardobjektiv som nästan alltid sitter på kameran. Jag gillar fasta linser, de liksom tvingar en att ta sig närmare eller längre bort från sitt tänkta motiv och jag tror at man i slutändan blir en lite bättre fotograf om man hela tiden tvingas att tänka.

Canon EF L 70-200 mm F/4.0

Vidvinkel i all ära men ibland behöver man koncentrera sig på detaljerna. Det här är ett otroligt skarpt objektiv som alltid får följa med i kameraväskan.

Det här är de objektiven som jag helst inte lämnar huset utan. Fasta brännvidder är ett genomgående tema, därför hittar man också objektiv med brännvidderna 35, 50 och 85 mm hemma på hyllan. Dessa får givetvis också följa med ut på äventyr med jämna mellanrum.

Filter för landskapsfoto

Mitt stora kall i livet är landskapsfotografering och därför sitter det ofta ett cirkulerande polfilter monterat på objektivet. När nöden kräver har jag också ett par ND-filter i varierande styrka i kameraväskan vilka används ganska flitigt.

Ett gråkort modell ganska lagom stort följer alltid med vilket underlätter när vitbalansen ska ställas in då mina ND-filter gärna ger ganska kraftiga färgstick åt magentahållet. Med hjälp av gråkortet ställer jag in vitbalansen med eventuella filter monterade och allt är frid och fröjd.

Rengöring

En liten blåsbälg får alltid följa med – tillsammans med ett par putsdukar klarar man det mesta.

Själva kameraväskan

Peak Design står det på etiketten och modellen jag använder är Evetyday Messenger. Den här köpte jag via Kickstarter och det är en kanonväska. Själva laptopfacket kunde gärna ha varit en aning bredare. Eller så har jag en för stor dator. Jag är ett stort fan av Peak Designs produkter. Klicka här för att komma till deras hemsida. Peak Design

Övrigt

L-bracket

Av min fru fick jag en L-bracket från 3 legged thing och den sitter alltid monterad på kameran. Att gå från landskap- till porträttläge går numera på ett litet kick. Kanonbra köp!

Stativ

Utan ett stativ kan jag knappt fotografera. Jag använder mig nästan alltid av flera exponeringar och för att detta inte ska bli en mardröm att bildbehandla när jag kommer hem igen är ett stadigt stativ ett måste.

Papper och Penna. Plötsligt kommer man på en idé som bara måste skrivas ner. Papper och penna är oumbärligt.

Batteribank till telefonen

Jag fotograferar ofta bilder med min mobiltelefon när jag är ute och fotograferar vilket gör att mobilbatteriet kan ta slut ganska så fort. Speciellt då jag också använder mig av telefonen som GPS och musikspelare. En batteribank på minst 10,000 mAh får alltid följa med i väskan.

Analog kamera av äldre modell - Ludwig Sörmlind
Analog kamera av äldre modell. Denna får nästan aldrig följa med i kameraväskan.

Blixt, paraplyer och softboxar får ytterst sällan följa med ut på äventyr. Mer om dessa hittar du i ett framtida blogginlägg.

Vad bär du alltid med dig när du fotograferar? Är det något som jag har missat att ta med mig tycker du eller släpar jag omkring på onödigt mycket?

Relaterat innehåll

6 tankar på “I kameraväskan hos en landskapsfotograf”

  • Det är inte så farligt som det låter. Kamerahuset har ett objektiv på sig i väskan och det andra ligger bredvid. Gråkortet är i tyg och ihopvikt. Det som är tungt är stativet men det har jag blivit helt beroende av nuförtiden. :)

 1. Gamla bälgkameror är ofta fantastiskt vackra. Finns det fortfarande film att köpa till dem, till exempel 120-filmen? Det fanns ju även ännu bredare film och så fanns ju förstås de man skulle haglas plåtar till. De sistnämda lär väl vara helt omöjliga att få tag på.
  Jag samlade på bälgkameror för många år sedan (som prydnad i hyllan), men jag har inga kvar idag.

  /Skvitt

  • Jajamen, 120-film finns att köpa. Men det är dyrt, runt 100-lappen för 12 bilder. Plåtar vågar jag knappt kolla upp, där får man väl pantsätta bilen om man kommer upp i lite volymer. :)

 2. Jag fotograferar det mesta, trodde jag. Men naturfoton står för 90% av det jag fotograferar. Visst, jag fotograferar annat också, men när jag planerar på var och vad jag vill fotografera så blir det nästan alltid djur och natur som ploppar upp i mina tankar. Landskap älskar jag också att fotografera, men jag har inga ”små” objektiv. Mina mest använda är mitt 18-200 och mitt Tamron 150-600mm. Jag köpte ett 50mm 1.8 i fjol men har bara använt det en gång, det var när jag testade det. :) Mitt nästa objektivköp blir ett makro, fast 90mm 1.0. Jag har blivit mer och mer intresserad av makrofotografering, men jag tycker tiden inte räcker till för att fotografera allt. :D Jag köpte för några månader sedan en axelväska, Lowepro 200AW, och där har jag förutom kameran mitt 18-200, 150-600 och mitt fasta 50mm objektiv, och annan kringurustning. Åke, min kompis som jag fotograferar tillsammans med har sådant tålamod att lära sig nya saker. Han kollar på YouTube filmer och annat, något jag inte har tålamod till. :)

  • Jag har inget makroobjektiv, däremot köpte jag en makrobälg för något år sedan som jag testat lite med. Bra att leka med inomhus när vädret är dåligt men det är ingenting man släpar med sig ut i gräsmattan.

   Jag är för en gångs skull nöjd med mina brännvidder men något som jag skulle vilja ha är ett tilt-shift-objektiv. Men det får vänta ett tag till :)

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: