Fotografera tågspår – håll koll på omgivningarna

Uppdaterad 8 september, 2017

All fotografering kan vara lite utav en utmaning men att fotografera tågspår ställer speciella krav på dig som fotograf. Det räcker inte att hålla koll på din kamera eller ditt stativ, du måste också se till att hålla ett vakande öga bakom ryggen för att undvika eventuella annalkande tåg.

Tågspår kan motivmässigt vara väldigt spännande, man får nästan automatiskt en ledande linje som betraktarna av dina bilder obemärkt följer med blicken. Denna linje kan du sedan belöna visuellt genom att positionera dig så att eventuellt ett hus, ett träd eller något annat intressant blir bildens höjdpunkt.

Man behöver eller bör inte alltid leda blicken mot bildens mittpunkt, tredjedelsregeln kan fungera lika bra på dessa sorters foton.

Fotografera tågspår med en medhjälpare

Ett varningen ord bör utfärdas. Vet du inte med största möjliga säkerhet att tågspåret är otrafikerat bör du se till att inte helt sväva bort i din kreativa process. Det finns få saker som är obekvämare att bli påkörd av än ett tåg.

Järnvägsspår Mörrum

Järnvägsövergång Mörrum

Järnvägsspår Mörrum

Tågspåret på bilderna ovan är tagna i Mörrum alldeles intill en övergång för gående. Jag såg till att inga tåg var i sikte.

Håll koll på tågtiderna

Efter att ha lagt örat mot rälsen i sann vilda western-andra slängde jag mig ner på spåret och knäppte av bilderna. Ett hastigt påkommande regn färgade molnen gråa åt ena hållet medan solen fortfarande sken åt andra hållet.

Tänker du prova själv rekommenderar jag en medhjälpare som kan se till att pocka på din uppmärksamhet om ett tåg börjar närma sig. Är du inte begåvad med en dylik bör du åtminstone se till att du har en tågtidtabell i närheten.

Dela:

Tack för att du kommenterar!