Iskall påsk och våren som försvann

Jag bor sedan ganska många år ganska långt nere i landet Sverige, närmare bestämt Blekinge, och jag har aldrig upplevt en så här kall påsk. Eller vår över huvud taget. Jag tog mitt livs allra första andetag uppe i huvudstaden en varm sommardag för sisådär 36 år sedan, där var mina barndoms vintrar och kanske också någon enstaka påsk fulla av stora snödrivor och kall, härlig kyla. Här nere i söder möts jag av en helt annan kyla när jag sticker ut näsan genom ytterdörren.

En temperatur på -20°C långt uppe i Norrlands inland känns väldigt annorlunda gentemot de isande kalla Blekingska nordanvindarna som sveper in från havet och som penetrerar den mest vindtäta jacka och kyler mig ända in i skelettet. Trots att temperaturen håller sig runt 0-strecket känns det ibland så kallt att jag inte vet vart jag ska ta vägen.

Kyla överlag är annars någonting som jag föredrar om jag tvingas välja mellan en klar, kall vinternatt eller en klibbig och varm sommardag.

Ingen vinter – ingen snö

Snötäckta vinterlandskap är också något som jag fått vänja av mig vid sedan jag flyttade ner till Blekinge. I vanliga fall består en Blekingevinter av ett par vindpustar, ett gäng kala träd och buskar och sen helt plötsligt är det vår igen – i år är det dock lite annorlunda.

I vanliga fall är rondeller och diverse av kommunen skötta planteringar fulla av de mest färgglada blommor i de mest fantastiska färger och former. Tulpaner och alla möjliga andra blommor som jag inte kan namnet på möter mig varje morgon på väg in till jobbet. Men inte i år. Däremot är snön ett välkommet kritvitt avbrott mot det vanliga gråa och trista.

Hundar älskar snö

Hushållet består av 2 hundar varav den ena älskar snö och den andra är bara lite lagom förälskad i den.

  • Hund nummer ett är en Schäfer och är som en Schäfer är mest. Kastar man något till henne så hämtar hon det, ser hon en snötäckt gräsmatta springer hon över den.
  • Hund nummer två är lite mer svårmutad. Han är nämligen en Kinesisk nakenhund med väldigt mycket hår, detta hår är som gjort för att samla på sig stora bollar av kall, klibbig snö.

När Iso, som nakenhunden heter, ser en snödriva av något slag sätter han högsta fart med nosen en millimeter ovanför namnet och sen rusar han runt tills han nästan tappar andan av ansträngningen.

Gul detalj från en vägmaskin / Yellow detail from some heavy equipment - Ludwig Sörmlind
Gul, vårlik detalj från en av kommunens fordon / Yellow, springlike detail from one of the many vehicles owned by the municipaly

Han verkar ha kul så att jag oftast låter honom hållas. Det lättaste sättet att få honom någorlunda snöfri är helt enkelt att ställa honom i diskhon och låta lite ljummet vatten smälta bort den värsta snön från hans små korta ben medan han darrande står och skakar med vatten upp till knäskålarna.

VItsippor och snödroppar

Vid den här tiden på året brukar vårkänslorna kommer över alla fotografer som någon gång fotograferat ett landskap av något slag. Instagramflöden brukar svämma över av vackra makrobilder av vitsippor och en och annan nyvaken fjäril av något slag.

Läs mer: Så laddar du upp bilder på Instagram från din dator

För egen del är det nu ett ganska bra tag sedan jag var ute med min kamera i ens ärende för att fotografera. Den följer ofta med mig på mina dagliga små äventyr men jag har inte riktigt funnit tid, ro och ork för att bege mig ut på en renodlad fotodag ännu. Flera olika saker sliter och drar i mig och man får liksom dela upp sig mellan alla olika instanser.

Det är alltså inte någon skrivkramp eller bloggtorka som ligger bakom avsaknaden av inlägg den senaste tiden.

Mobiltelefonen – den ständiga följeslagaren

I min ficka, precis som i din förmodar jag, ligger allt som oftast en mobiltelefon och genom den har jag knäppt av ett par bilder för att hålla igång kreativiteten och bildseendet när jag fått syn på motiv av något slag.

Den sista tiden har jag knäppt över kameran till videoläge lite oftare än vanligt. Lite av det som har fångats på kamerans minneskort delar jag med mig av alldeles här nedanför.

Hur gör du under våren och vintern? Jag följer flera fotobloggar där den ena vackra vinterbilden efter den andra presenteras i en stadig ström medan jag själv har tvingats prioritera bort det rena nöjesfotograferandet under en tid.

Besök min Youtubekanal för med filmer och videor. Jag lägger upp flera filmer som visar hur jag bildbehandlar bilder, både vanliga bilder och bilder som består av ett flertal exponeringar.

Ludwig Sörmlind på Youtube

Relaterat innehåll