Innan arbetet

Jag älskar att vakna tidigt. Att ligga och dra sig fram till det att väckarklockan ringer och sedan snooza ett 10-tal gånger innan man är så sen att morgonrutinen måste hastas igenom för att man över huvud taget ska hinna till jobbet i tid är extremt kontraproduktivt.

Häromdagen tog jag med mig kameraväskan med laddade batterier och stannade till intill Mörrumsån på väg till jobbet. Solen hade inte gått upp ännu och jag var väldigt ensam där jag stod intill det forsande vattnet. Bilderna ser du nedan.

Jag hade en tanke om att försöka få med ett rullande tåg på bron ovanför vattnet men jag hade inte riktigt koll på tågtidtabellen. När jag väl packat ihop min kamera och var på väg tillbaka till bilen hörde jag klockorna som varnar förbipasserande om det annalkande tåget. Bättre lycka nästa gång.

Dygnsrytm är viktigt

Det här med dygnsrytm är viktigt. Chansen är stor att du håller med. Jämför till exempel hur du beter dig en vardag mitt i veckan i februari. Det är långt till sommar och semester och du har precis tagit dig igenom januari efter ytterligare en stimmig, stressig jul.

De första dagarna på din semester slänger du förmodligen in väckarklockan i en garderob eller långt in i en byrålåda och sover ut precis så länge som din kropp vill och kräver. Men efter ett par dagar när du har kommit ikapp så vill du säkert få ut så mycket som möjligt ur din dag istället för att ligga i sängen och vänta på en väckarklocka.

För mig, och förmodligen också dig om du arbetar heltid någonstans, är min vardag uppdelad i 8 timmarspass. Arbeta 8 timmar, sedan 8 timmar fritid och till sist 8 timmars sömn. 8 gånger 3 är 24h.

Sakta men säkert har jag flyttat omkring lite på de vakna timmarna vilket gör att istället för att kliva upp kvart över sju och panikstressa för att hinna till jobbet vaknar jag flera timmar tidigare, gör något produktivt det första jag gör, äter i lugn och ro, tar en promenad med hunden och åker sedan till jobbet i ett helt annat sinnelag jämfört med om jag rullat ur sängen, hällt i mig en balja kaffe på väg ut till bilen och kört till jobbet bara för att inse halvvägs att jag glömt lunchlådan hemma i hallen.

Dygnets alla timmar

För att det här ska fungera måste man dock ta timmarna någon annastans ifrån eftersom vi bara har 24 timmar om dygnet. Sömn är otroligt viktigt för mig och jag behöver tillräckligt många timmar. Andra klarar sig på 4 timmar men jag kräver mer än så.

Om jag inte vill tumma på mina sovtimmar måste jag alltså gå och lägga mig tidigare och det här är nyckeln till det hela. Jag har skrivit om det här tidigare i inlägget 4 Steg till att bli en bättre människa. Det här är ett av de mest besökta inläggen på den här bloggen så jag tror att jag är långt ifrån ensam om att tänka så här.

Filipe Castro Matos går upp 4.30 varje dag och det har förändrat hans liv. Videon har setts nästan 6.5 miljoner gånger.

Hur många timmar behöver du sova för att känna dig ordentligt utvilad? Lämna en kommentar till inlägget!

1 tanke på “Innan arbetet

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: