Huawei P30 Pro – kan man lämna kameran hemma?

Vi har läst det om och om igen, kameramobilerna blir bara bättre och bättre. Snart kanske de är såpass bra att man kan lämna sin ”riktiga” kamera hemma? När jag började på ett nytt jobb i april i år fick jag tillgång till en Huawei P30 Pro och den har fått följa med mig dag ut och dag in både på arbetet och privat. I veckan fick den följa med ut på en liten fisketur i utkanterna av Västerås.

Fiskarna lyste med sin frånvaro så när jag väl tröttnat på att försöka locka dom till hugg tog jag tillfället i akt och försökte fånga omgivningarna istället.

Raw-foto med mobiltelefonen

Jag använde mig utav den medföljande kameraappen och fotograferade i Pro-läget där jag både får en dng-fil och en telefonbehandlad jpg-fil. Det är råfilen i dng-format som jag har använt mig av i redigeringen.

10 eller 40 megapixel

Det första jag fick bestämma mig för var om jag ville använda mig av 10 megapixel i upplösning eller 40. Både två har sina för och nackdelar. Jag valde tillslut 10 megapixel-läget för att få tillgång till zoom och för att se om den här upplösningen räcker till. I 40 megapixel kan man i skrivande stund inte zooma fritt, det går däremot alldeles utmärkt att välja mellan vidvinkel och 5 ggr zoom.

Värt att notera är att i 5 ggr zoomläget sänks upplösningen till 8 megapixel samt till 20 megapixel i vidvinkelläget.

Det första jag lade märke till var att råfilerna har en ganska tydlig vinjettering. Det här är dock inget som hindrar mig eller dig att ta bra bilder då det är ganska lättåtgärdat i valfritt bildbehandlingsprogram. I mitt fall har jag använt mig av Photoshop.

Galleri med bilder från Huwawei P30 Pro

Samtliga bilder i galleriet går att klicka på för att se en större version.

Alla bilder i galleriet ovan är tagna med kamerans Pro-läge och med en exponering. Ni som har läst den här bloggen länge vet att jag har en förkärlek för att använda mig utav flera exponeringar för att kunna ta bilder med ett stort dynamiskt omfång. Den här tekniken kräver lite mer planering och framförallt bildbehandling än vad gemene man tänker sig när han eller hon tar en bild med sin telefon.

Trots att bilderna är tagna i solnedgången gick det förvånansvärt bra att lätta upp skuggor och sänka högdagrar utan att drabbas av att stora partier i bilderna sotar igen eller fräts ut. Jag måste säga att jag blev glatt överraskad.

Dags att sälja systemkameran?

Nej, för min del kommer jag fortsätta att fotografera med en vanlig kamera även i fortsättningen. Det är något visst med att kvällen innan en fotografering packa väskan, ladda batterier och se till att stativet går lätt att fälla ut.

Min telefon kommer däremot absolut att fortsätta att följa med mig vart jag än går. Det går onekligen snabbare att få fram den jämförelsevis med systemkameran om något fotovänlig uppenbarar sig framför mig.

Men det är min gissning att vi inom en inte allt för snar framtid kommer stöta på teknik som gör fotograferandet och bildbehandladet både smidigare och lättare.

Vad tycker du?

Lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet här nedan!

Relaterat innehåll

%d bloggare gillar detta: