Ludwig Sörmlind

Landskapsfoto från Blekinge

Hötorgskonst eller fotokonst – våga vara vanlig

Hötorgskonst är en lite skämtsam benämning på dussinkonst. I första hand tavlor, eller rättare sagt målningar, men uttrycket kan lika gärna appliceras på bilder och fotografier. Jämför med kliché eller klyscha. Samtliga dessa ord är uttryck som används för att förminska dig själv, ditt arbete eller dina bilder och de flesta råkar ut för att andra människor – ofta andra fotografer – förr eller senare uttrycker sig nedlåtande om dina bilder någon gång under sin karriär. Detta oavsett om man är en glad amatör eller en erkänt duktig fotograf.

Hötorgskonst eller en släng av Jantelagen?

En klyscha är ett språkligt uttryck för att beskriva något, i oss fotografers fall ofta en bild eller ett motiv, som använts så ofta så det har slitits ut vilket i sin tur gör att bildens innebörd är i stort sett värdelös. Solnedgångar är ett typiskt sådant motiv, precis som makrobilder på blomblad täckta av vattendroppar eller något annat vanligt förekommande stilleben. Detta är naturligtvis helt fel och jag ska berätta varför.

Det finns nämligen inga “fel” motiv. Det du ser framför dig när du står med kameran redo framför dig och försöker föreviga på bild är ditt motiv och ingen annans. Om man är en någorlunda frekvent besökare på någon av Facebooks alla fotorelaterade grupper eller något av de många fotoforum som finns överallt på nätet kan man ofta läsa att motiv eller platser redan har blivit fotograferade av andra fotografer. Precis som att varje efterföljande bild efter den första som blivit fotograferad på en plats skulle vara sämre bara för att den inte var först.

Låt negativiteten fungera som en drivkraft istället

Det här är inte något som du ska lägga någon som helst vikt vid. En av världens mest fotograferade platser är Antelope Canyon i Arizona, eller Horseshoe bend i samma delstat. Bägge dessa platser är otroligt vackra och jag misstänker att det finns mängder utav bilder tagna härifrån. En enkel bildgoogling ger en aning om antalet postade bilder på nätet, minst lika många ligger säkert kvar på diverse minneskort och hårddiskar på datorer runtomkring i världen. Inget av detta skulle få mig att inte vilja ta en bild på dessa platser om jag hade haft förmånen att befinna mig där.

Läs mer:  Dela bilder på nätet – De 5 bästa bilddelningstjänsterna

Det tycker inte jag heller att du ska tveka att göra. Låt inte någon annan tala om för dig vad dina bilder är värda, speciellt inte innan de faktiskt är fotograferade.

Hötorgskonst av Vägverkets färja i Råstrand - Ludwig Sörmlind

Hötorgskonst av Vägverkets färja i Råstrand

Bilden i det här inlägget är fotograferad under en ganska blygsam solnedgång i Västerbotten under vår resa genom Sverige i somras. Den pråmliknande farkosten är en av Vägverket donerad bilfärja som hjälpte bilister och andra över Vindelälven innan en bilbro så småningom byggdes på platsen. Den gamla vägfärjan fungerar numera som samlingsplats för ortsborna vid Råstrand. Det någorlunda unika motivet lyfter kanske bilden från Hötorgskonst till något ”bättre” – men vem gör den bedömningen?

Solnedgångar kan man aldrig få för mycket av

Jag beundrar vacker natur och jag dras gärna mot det varma ljuset i solnedgångar. Det här ser du snabbt om du bläddrar runt bland mina bilder. Följ mig gärna på Instagram, där lägger jag ofta ut bilder långt innan de så småningom hittar ut här på fotobloggen.

Vad tycker du?

Håller du med mig eller låter du andra påverka vad och hur du fotograferar? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet här nedan.

« »

© 2018 Ludwig Sörmlind. Tema av Anders Norén.

%d bloggare gillar detta: